Ο ενδοπαλαιστινιακός «πόλεμος» προ των πυλών

Ο ενδοπαλαιστινιακός «πόλεμος» προ των πυλών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος γενίκευσης της ενδοπαλαιστινιακής διένεξης μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του νεοσύστατου Σώματος ασφαλείας της κυβέρνησης Χαμάς και μονάδων της ελεγχόμενης από τον Μαχμούντ Αμπάς αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας. Η κατάσταση οξύνθηκε επικίνδυνα χθες το μεσημέρι όταν η παλαιστινιακή αστυνομία προέβη σε κατάσχεση του ποσού των 639.000 ευρώ, το οποίο επιχείρησε να εισάγει παράνομα από την Αίγυπτο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση δεκάδων μαχητών της ισλαμικής οργάνωσης έξω από το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα. Την ανησυχία της για τις αρνητικές εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη εξέφρασε χθες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Αμπάς είναι σε θέση να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης μεταξύ του Μαχμούντ Αμπάς και της κυβέρνησης Χανίγια έριξε η κατάσχεση του ποσού των 639.000 ευρώ από τον εκπρόσωπο Τύπου της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζουχρί στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή αστυνομία, ο κ. Αμπού Ζούχρι απέφυγε να δηλώσει το παραπάνω ποσό, όπως ορίζει η νομοθεσία και επιχείρησε να το εισάγει λαθραία. Πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του κ. Αμπάς ανέφεραν ότι ο κ. Αμπού Ζουχρί αφίχθη στην Αίγυπτο από το Κατάρ, η κυβέρνηση του οποίου έχει υποσχεθεί το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής. Λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του κ. Αμπού Ζουχρί από τη Ράφα, δεκάδες ένοπλοι της Χαμάς απέκλεισαν το επιτηρούμενο από παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνοριακό φυλάκιο απαιτώντας την άμεση επιστροφή των 639.000 ευρώ στην κυβέρνηση Χανίγια. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν, επίσης, μεταξύ της παλαιστινιακής αστυνομίας και του νεοσύστατου Σώματος ασφαλείας που καθιέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης Χαμάς λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στην πόλη της Γάζας. Δύο αστυνομικοί και ένα μέλος της Χαμάς τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημίωρης ανταλλαγής πυρών μεταξύ των δύο πλευρών. Τέλος, η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να προσπάθησε να αποτρέψει την προώθηση προσχεδίου της προωθούμενης από τις ΗΠΑ συνθήκης για την απαγόρευση της παραγωγής πλουτωνίου ή εμπλουτισμένου ουρανίου για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ολμερτ επιχείρησαν ανεπιτυχώς να πείσουν τους Αμερικανούς να μην καταθέσουν το προσχέδιο στη Συνδιάσκεψη της Γενεύης. Μολονότι το Ισραήλ ουδέποτε έχει παραδεχτεί ότι διαθέτει πυρηνικά, εκτιμάται ότι έχει στην κατοχή του περισσότερες από διακόσιες πυρηνικές κεφαλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή