Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ σε κώμα ύστερα από εγκεφαλικό

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ σε κώμα ύστερα από εγκεφαλικό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο πρωθυπουργός του Αττίλα, βρίσκεται σε κώμα σε νοσοκομείο της Αγκυρας, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το βράδυ της Πέμπτης. Λίγες ώρες πριν από το επεισόδιο, ο Ετσεβίτ, ο οποίος σε λίγες μέρες κλείνει τα 81 του χρόνια, είχε παραστεί στην τεταμένη κηδεία του δικαστικού Μουσταφά Γιουσέλ Οσμπιλγκίν, που δολοφονήθηκε από φανατικό ισλαμιστή. Στην κηδεία, που συνοδεύτηκε από διαδήλωση 25.000 ανθρώπων υπέρ του κοσμικού κράτους, το πλήθος είχε χειροκροτήσει τον Ετσεβίτ. Η μεταχείριση προς τον βετεράνο πολιτικό ήρθε σε άμεση αντίθεση με τις αποδοκιμασίες προς τους παρόντες υπουργούς της φιλοϊσλαμικής κυβέρνησης Ερντογάν.

Στη συνέχεια, ο Ετσεβίτ, ο οποίος έχει διατελέσει πέντε φορές πρωθυπουργός της Τουρκίας, επέκρινε την κυβέρνηση Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τη συνυπεύθυνη για τη δολοφονία και τις επιθέσεις κατά του κοσμικού κράτους. Μετά, επέστρεψε στο σπίτι του και άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ομιλία και στο βάδισμα. Εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό στην αριστερή πλευρά. Χθες υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και έκτοτε βρίσκεται σε τεχνητό κώμα για να ανασχεθεί η αιμορραγία. Ο Ετσεβίτ αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας κατά την τελευταία περίοδο της πρωθυπουργίας του, που έληξε με τη θεαματική άνοδο των ισλαμιστών το 2002. Το κόμμα δημοκρατικής αριστεράς του Ετσεβίτ εξαφανίστηκε από το πολιτικό σκηνικό, μη καταφέρνοντας να εισπράξει ούτε μία έδρα, καθώς οι μάζες του τουρκικού πληθυσμού που κάποτε εμπιστεύονταν τους σοσιαλιστές έστρεψαν τις ελπίδες τους στους ανερχόμενους ισλαμιστές. Στον Ετσεβίτ χρεώνεται και η καταστροφική κρίση της τουρκικής οικονομίας το 2002, την οποία επιδείνωσε κηρύσσοντας τη χώρα σε «σοβαρή εθνική κρίση». Ο Ετσεβίτ ως πρωθυπουργός της Τουρκίας έστειλε το 1974 τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο με το πρόσχημα της προστασίας των Τουρκοκυπρίων από το ελληνοκυπριακό πραξικόπημα. Το 1999, επί πρωθυπουργίας Ετσεβίτ, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας η Τουρκία κηρύχθηκε υποψήφιο προς ένταξη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η δολοφονία του δικαστή

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι τουρκικές αρχές ερευνούσαν χθες το ιστορικό του 29χρονου δικηγόρου που δολοφόνησε την Τετάρτη τον δικαστή Οσμπιλγκίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή