Πεζοναύτες σκότωσαν αμάχους

Πεζοναύτες σκότωσαν αμάχους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη έρευνα διέταξε ο αμερικανικός στρατός γύρω από διηγήσεις, που θέλουν Αμερικανούς πεζοναύτες να σκότωσαν Ιρακινούς αμάχους τον περασμένο Νοέμβριο. Η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων είναι υψηλότερος από τους 15, που είχαν αναφερθεί αρχικά, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου και του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ.

Η έρευνα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ακόμη για αρκετές εβδομάδες, έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα γύρω από τους κανόνες εμπλοκής μάχιμων μονάδων, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου. Ο αξιωματούχος αυτός, όμως, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, τόνισε ότι η δήλωση μέλους του Κογκρέσου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι οι Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν «εν ψυχρώ», αποτελεί υπερβολή και δεν περιγράφει με ακρίβεια το περιστατικό.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο, διμοιρία πεζοναυτών σε περιπολία στην πόλη Χαντίθα του δυτικού Ιράκ, άνοιξε πυρ εναντίον οικίας, αφού είχε δεχθεί πυρά αυτόματων όπλων από εκεί και είχε αντιμετωπίσει έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού. Ενας Αμερικανός πεζοναύτης έχασε τη ζωή του στο περιστατικό.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν ήλθαν στο φως μέχρι τον Μάρτιο, όταν το περιοδικό Time ανέφερε ότι Ιρακινοί μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κατηγόρησαν τους πεζοναύτες για τη δολοφονία αμάχων. Μετά την εσωτερική έρευνα που πραγματοποίησε ο στρατός των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι 15 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών.

Αλλος αξιωματούχος του Πενταγώνου ανέφερε προχθές ότι οι πεζοναύτες δέχθηκαν όντως πυρά, αλλά ότι τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι οι πυροβολισμοί δεν προήλθαν από το σπίτι, όπου σκοτώθηκαν οι άμαχοι.

Αντέδρασαν υπερβολικά

Την Τετάρτη, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Τζον Μέρτα από την Πενσιλβάνια, μιλώντας για την έρευνα σε συνέντευξη Τύπου στο Καπιτώλιο, είπε: «Οι άνδρες μας αντέδρασαν υπερβολικά, εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται πάνω τους και σκότωσαν αθώους πολίτες εν ψυχρώ. Αυτό μας λέει η έκθεση των ερευνητών της στρατιωτικής δικαιοσύνης». Ο κ. Μέρτα παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν διάβασε το επίσημο πόρισμα της έρευνας, αλλά ενημερώθηκε γι’ αυτό από ανώτατους αξιωματικούς του σώματος των πεζοναυτών.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των Ιρακινών αμάχων, που σκοτώθηκαν στο περιστατικό είναι διπλάσιος και φθάνει τους τριάντα νεκρούς.

Ο κ. Μέρτα, που υπηρέτησε ως αξιωματικός των πεζοναυτών στο Βιετνάμ, είχε έως σήμερα τη φήμη του «ιέρακα» σε ό,τι αφορά ζητήματα των ενόπλων δυνάμεων. Η στάση του, όμως, μεταβλήθηκε ριζικά μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, με τον Μέρτα να έχει γίνει ένας από τους πιο επίμονους πολέμιους της «ιρακινής περιπέτειας».

Θα τους επηρεάσει

«Μπορείτε να φαντασθείτε τι αντίκτυπο θα έχει αυτό το γεγονός στους στρατιώτες αυτούς και τον ψυχισμό τους. Ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός, όμως, και για τη χώρα μας, καθώς και για την προσπάθεια να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ιρακινών», είπε ο κ. Μέρτα.

Ο αντισυνταγματάρχης των πεζοναυτών Σον Γκίμπσον, εκπρόσωπος της Εκστρατευτικής Δύναμης Μέσης Ανατολής, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του βουλευτή Μέρτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή