Σε έξαρση η ακροδεξιά βία στη Γερμανία

Σε έξαρση η ακροδεξιά βία στη Γερμανία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ στη Γερμανία, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα της ακροδεξιάς βίας, που είναι σε έξαρση κυρίως στο ανατολικό κομμάτι της. Η προειδοποίηση του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Ούβε Κάρστερν Χάιε, προς τους έγχρωμους επισκέπτες της αθλητικής διοργάνωσης να μην τολμήσουν να πλησιάσουν σε συγκεκριμένες περιοχές του Βραδεμβούργου, γιατί κινδυνεύουν να πέσουν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά και δημοσιοποίηση στατιστικών, που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του.

Οι οργίλες επικρίσεις μερίδας πολιτικών και διανοουμένων υποχρέωσαν τον Χάιε να ανασκευάσει μερικώς τις δηλώσεις του. Ειδικά ο εισαγγελέας του Βραδεμβούργου τις χαρακτήρισε εντελώς ακατανόητες, κατηγορώντας τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «μιλάει λες και δεν μπορεί ένας μετανάστης να περπατά ελεύθερος στο κρατίδιο». «Πρόκειται για μία εντελώς ψευδή αποτίμηση της κατάστασης. Αν το έλεγε πριν από 15 χρόνια ίσως είχε δίκιο», έσπευσε να συμπληρώσει.

Κάποιοι Χριστιανοδημοκράτες αλλά και Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί αναρωτήθηκαν για τη χρονική συγκυρία των επίμαχων δηλώσεων, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω τα μέτρα ασφαλείας εν όψει Μουντιάλ. «Υπάρχουν αφορμές για ανησυχίες», παραδέχθηκε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πρόσθεσε ωστόσο ότι η προειδοποίηση Χάιε είναι υπερβολική. Λίγες μέρες πριν από το Μουντιάλ «δεν βοηθούν» τέτοιες απειλές, αρκέστηκε να σχολιάσει ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Μπούντεστανγκ, Πέτερ Στρουκ. Υπήρξαν πάντως και ορισμένοι που αναγνώρισαν την ορθότητα των ισχυρισμών του. Ο προκαθήμενος της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία, Βόλφγκανγκ Χούμπερ, παραδέχθηκε ότι «το πρόβλημα της ξενοφοβίας και της ακροδεξιάς βίας είναι πραγματικό και ανησυχητικό», αλλά απέρριψε την ταύτιση του φαινομένου με τα ανατολικογερμανικά κρατίδια. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή του Καθολικού Πάσχα ένας Γερμανός, αιθιοπικής καταγωγής, κόντεψε να χάσει τη ζωή του από επίθεση ρατσιστών στο Βραδεμβούργο. «Είναι ανεύθυνο και ανάρμοστο να εκλαμβάνονται τέτοιου είδους περιστατικά ως μεμονωμένα», κατήγγειλε η ρατσιστική οργάνωση Gesicht zeigen (Δείξε το πρόσωπό σου). Είναι γεγονός ότι υπάρχουν γειτονιές στη Γερμανία, που χαρακτηρίζονται No-Go-Areas (ήτοι απαγορευμένες ζώνες), τις οποίες μάλιστα η ακροδεξιά σκηνή αποκαλεί «εθνικά απελευθερωμένες ζώνες), ενώ κάποιες οργανώσεις χρησιμοποιούν την έννοια «δωμάτια πανικού». Οπως επισημαίνει σε χθεσινό του ρεπορτάζ το περιοδικό Der Spiegel, στο Ράινσμπεργκ, ένα ειδυλλιακό θέρετρο μόλις 12.000 κατοίκων στο βόρειο Βραδεμβούργο, για το οποίο έχει γράψει ένα από τα καλύτερα ερωτικά του διηγήματα ο Κουρτ Τουχόλσκι, καταγράφηκαν πέρυσι 31 ακροδεξιές επιθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή