«Κλείστε το Γκουαντάναμο»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ ζήτησε χθες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κλείσει όποιες μυστικές φυλακές διατηρεί στο εξωτερικό, αλλά και τη φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία. Οι δέκα ανεξάρτητοι ειδικοί, οι οποίοι εξέτασαν την υπόθεση, κάλεσαν την κυβέρνηση Μπους να απαγορεύσει κάθε ανακριτική μέθοδο βασανισμού ξένων κρατουμένων, αναφέροντας ως παραδείγματα τον εικονικό πνιγμό, τη χρήση αστυνομικών σκύλων για εκφοβισμό και τους σεξουαλικούς εξευτελισμούς. Οι ΗΠΑ κρατούν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες υπόπτους για τρομοκρατικές πράξεις, τους περισσότερους από τους οποίους συνέλαβε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, σε φυλακές του Αφγανιστάν, του Ιράκ και του Γκουαντάναμο.

Η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για «τις αξιόπιστες αναφορές κρουσμάτων βασανισμού και κακομεταχείρισης» από Αμερικανούς σε Αφγανιστάν και Ιράκ, ενώ στο πόρισμά της απαιτεί τη διακοπή λειτουργίας της φυλακής του Γκουαντάναμο και «την εκδίκαση ή την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, οι οποίοι δεν θα πρέπει να απελαθούν σε χώρες, όπου θα διέτρεχαν τον κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια».

Προς επίρρωση των εκτιμήσεων της επιτροπής, τέσσερις κρατούμενοι του Γκουαντάναμο αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν την Πέμπτη, ενώ πολλοί άλλοι επιτέθηκαν εναντίον φρουρών των εγκαταστάσεων, που προσπαθούσαν να εμποδίσουν έναν από τους αυτόχειρες.

Τρεις από τους κρατούμενους πήραν υπερβολικές δόσεις φαρμάκων, που είχαν κρύψει στα κελιά τους, ενώ ο τέταρτος προσπάθησε να κρεμαστεί. Ο εκπρόσωπος της βάσης, πλωτάρχης Ντουράν, ανέφερε ότι καμία από τις απόπειρες αυτοκτονίας δεν στέφθηκε με επιτυχία. Η απόπειρα απαγχονισμού συνέβη σε τμήμα «μέσης ασφαλείας» του στρατοπέδου, όπου οι κρατούμενοι ζουν σε θαλάμους δέκα ατόμων. Ο κρατούμενος που προσπάθησε να κρεμαστεί, αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι αυτόχειρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της βάσης, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Στη φυλακή της βάσης του Γκουαντάναμο κρατούνται περίπου 460 ύποπτοι, σε πέντε κτίρια, ενώ πολλοί από αυτούς κρατούνται εκεί από την έναρξη λειτουργίας της φυλακής, τον Ιανουάριο του 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή