Εγκλωβισμένη η γαλλική Δεξιά σε εσωτερικές έριδες

Εγκλωβισμένη η γαλλική Δεξιά σε εσωτερικές έριδες

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δεκαετία στην εξουσία διαβρώνει το κύρος οποιουδήποτε πολιτικού ηγέτη· δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τον Τόνι Μπλερ. Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, προς το τέλος της προεδρικής του θητείας, είναι χρόνια. Αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνησή του επιβίωσε από μια πρόταση μομφής, αλλά δεν εξήλθε ενισχυμένη. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η αξιοπιστία της κυβέρνησης πλήττεται από ένα εσωτερικό πόλεμο φθοράς.

Κύρια αιτία είναι η λεγόμενη «υπόθεση Clearstream». Η δικαστική έρευνα επικεντρώνεται τώρα σε έναν κατάλογο που συνέταξε το «κοράκι», ανώνυμος πληροφοριοδότης, που προσπάθησε να εμπλέξει συγκεκριμένους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και τον Νικολά Σαρκοζί, ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος και υπουργό Εσωτερικών, με τραπεζικές καταθέσεις σε off shore εταιρείες. Ο κατάλογος αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστός. Καθώς οι υποψίες περί οργανωμένης εκστρατείας δυσφήμησης ενισχύονταν, διατάχθηκε νέα έρευνα για την αποκάλυψη του «κορακιού». Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, πολλές μαρτυρικές καταθέσεις διέρρευσαν στον Τύπο, ιδίως στην εφημερίδα Μonde.

Λεκτικός πόλεμος

Μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, ερωτήματα και απαντήσεις θα πλανώνται στον αέρα. Ο κ. ντε Βιλπέν, ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του κ. Σαρκοζί στη γαλλική Δεξιά, δεν αρνείται ότι, ως υπουργός Εξωτερικών, διέταξε τον στρατηγό Ροντό, τότε πράκτορα του υπουργείου Αμύνης, να διερευνήσει, μυστικά, τις φήμες περί χρηματισμού. Του ανέθεσε την αποστολή τον Ιανουάριο του 2004 κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ζαν Λουί Ζεργκορέν, αντιπρόεδρο μέχρι πριν από μια εβδομάδα της αμυντικής βιομηχανίας ΕΑDS.

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες γίναμε μάρτυρες ενός λεκτικού πολέμου. Οι υποστηρικτές του κ. Σαρκοζί κάνουν λόγο για «απόπειρα πολιτικής δολοφονίας». Ο κ. ντε Βιλπέν αρχικώς αρνήθηκε ότι είχε αναφερθεί το όνομα του αντιπάλου του στην επίμαχη συνάντηση, στη συνέχεια ομολόγησε ότι όντως είχε αναφερθεί, όμως μόνο λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού Εσωτερικών.

Ο κ. Σιράκ αρνήθηκε ότι ζήτησε από τον κ. ντε Βιλπέν να διερευνήσει την υπόθεση, όπως ήδη έχει καταθέσει ο στρατηγός Ροντό, ο οποίος τώρα αρνείται ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός τού ζήτησε να ερευνήσει τις ενέργειες του κ. Σαρκοζί. Ωστόσο, στις σχολαστικές σημειώσεις του στρατηγού, οι οποίες κατασχέθηκαν από τις δικαστικές αρχές, είναι εμφανής η εμμονή του κ. ντε Βιλπέν με τον κ. Σαρκοζί. Σύμφωνα με την κατάθεση του στρατηγού Ροντό, ο ίδιος παραδέχεται ότι είπε ψέματα για την υπόθεση (σε ένα εσωτερικό σημείωμα προς το υπουργείο Αμυνας) «προκειμένου να καλύψω και να προστατεύσω τον υπουργό μου και εμένα από την κατηγορία ότι πήραμε μέρος σε επιχείρηση που έπληξε τον κ. Σαρκοζί».

Δυσφορία πολιτών

Αποτέλεσμα όλης αυτής της ιστορίας είναι η παράλυση της γαλλικής κυβέρνησης και η δυσφορία των πολιτών. Ομως, ο κ. ντε Βιλπέν είχε δεχθεί σοβαρά πολιτικά πλήγματα μετά την υποχώρησή του, κατόπιν οδηγίας του κ. Σιράκ, στο θέμα του Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης και αφότου, ήδη, είχε έρθει αντιμέτωπος με ογκώδεις διαδηλώσεις. Προς το παρόν ο κ. Σιράκ στηρίζει τον πρωθυπουργό του, όμως στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος κυριαρχεί ένταση. Ο κ. Σιράκ αποφεύγει να ενεργεί εν θερμώ, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αλλαγής πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.

Οι Σοσιαλιστές είναι οι ωφελημένοι της όλης ιστορίας. Η κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ απολαμβάνει δημοτικότητα που ανέρχεται στο 68%, σε σύγκριση με το 57% του κ. Σαρκοζί και το 39% του κ. ντε Βιλπέν. Παρά τα χτυπήματα που δέχθηκε από παλαιούς συντρόφους της, η κ. Ρουαγιάλ αρνείται να αποσυρθεί από το κυνήγι της προεδρικής υποψηφιότητας. Υπάρχει, όμως, και ένας ακόμη ωφελημένος, το Εθνικό Μέτωπο και ο ηγέτης του Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος εκμεταλλεύεται την ξενοφοβία και την αποστροφή του λαού προς την πολιτική άρχουσα τάξη. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση η δημοτικότητα του κ. Λεπέν αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχεται πλέον στο 18%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή