Ιράκ, τιμές πετρελαίου και σκάνδαλα

Ιράκ, τιμές πετρελαίου και σκάνδαλα

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τον Νοέμβριο του 2004, οπότε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους κέρδισε την επανεκλογή του και ήδη το ποσοστό δημοτικότητας του, επί μήνες, καταγράφει πτωτική πορεία. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση του κ. Μπους θα παρασύρει και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου έχει στόχο να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Σε τι οφείλεται, όμως, η πτώση της δημοτικότητας Μπους; Κατά πρώτο λόγο, στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ιράκ, οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες πλησιάζουν τις 2.500. Οι Αμερικανοί είναι, όμως, δυσαρεστημένοι από τον πρόεδρό τους και λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Ενας ακόμη λόγος είναι τα σκάνδαλα.

Στον δρόμο του Τσάβες

Η απόφαση του προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες να διώξει τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες και να εκμεταλλευθεί η ίδια η Βολιβία τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου δεν είναι παρά η τελευταία κίνηση ανεξαρτησίας από την Ουάσιγκτον. Ο πρωτεργάτης της «αφύπνισης» της Λατινικής Αμερικής και της στροφής που πραγματοποιεί προκειμένου να απομακρυνθεί από τις αγκάλες των ΗΠΑ δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή