Χώρα στα όρια του διχασμού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη κρίση από την εκλογή του το 2002 περνάει ο Τούρκος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μετά τη δολοφονία, την Τετάρτη, δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας από νεαρό ισλαμιστή, ακροδεξιό, δικηγόρο. Ο 29χρονος δικηγόρος Αρπασλάν Αρσλάν πυροβόλησε κατά των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου φωνάζοντας «είμαι στρατιώτης του Αλλάχ», ενώ αργότερα, κατά την ανάκρισή του, δήλωσε ότι επιτέθηκε στους δικαστές λόγω της απόφασης απαγόρευσης της ισλαμικής μαντήλας που είχαν εκδώσει.

Επικροτεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Η επίθεση κατά της δικαστικής εξουσίας, ακρογωνιαίου λίθου της κεμαλικής Τουρκίας, διηύρυνε και ανέδειξε το χάσμα που ήδη υπήρχε μεταξύ της κυβέρνησης και του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Αγκυρας. Την Πέμπτη, 25 χιλιάδες διαδηλωτές παραβρέθηκαν στην κηδεία του δικαστικού αποδοκιμάζοντας τους υπουργούς της κυβέρνησης -ο κ. Ερντογάν απέφυγε να παραβρεθεί- και ταυτοχρόνως ζητωκραυγάζοντας υπέρ του προέδρου Αχμέντ Σεζέρ και της ηγεσίας του τουρκικού στρατού, που παραβρέθηκε σύσσωμη στην κηδεία, σαφές δείγμα ότι αυτή παραμένει ο θεματοφύλακας του κοσμικού καθεστώτος. Ταυτοχρόνως, σημειώθηκε και ένα μοναδικό, όσο και αξιοσημείωτο γεγονός: πολλοί διαδηλωτές αποκάλεσαν τον πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν «δολοφόνο», γεγονός πρωτοφανές.

Την Παρασκευή, και ενώ ήδη μεγάλο μέρος του τουρκικού Τύπου, όπως και η αντιπολίτευση, κατηγορούσαν την κυβέρνηση Ερντογάν ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, 50 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Αγκυρα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, παίνεσε τους διαδηλωτές και ζήτησε… τη συνέχιση των διαδηλώσεων! «Δεν πρέπει να είναι η αντίδρασης μιας μόνο ημέρας… πρέπει (οι διαδηλώσεις) να γίνουν μόνιμες, συνεχείς και όλοι πρέπει να παραβρίσκονται», δήλωσε ο στρατηγός Οζκιόκ, καλώντας, ουσιαστικά, τους Τούρκους να υπερασπιστούν το κοσμικό καθεστώς.

Η δολοφονία του δικαστή και η, συμβολική, επίθεση κατά της κοσμικής Τουρκίας είναι ένα ακόμη επεισόδιο στον «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΤ) του κ. Ερντογάν και του κεμαλικού κατεστημένου και η «μάχη» αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη άνοιξη, οπότε διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές. Με την τουρκική αντιπολίτευση αδύναμη και το ΑΚΤ να διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, οι κεμαλικοί έχουν συσπειρωθεί γύρω από τα προπύργιά τους, δηλαδή τον στρατό και τη δικαιοσύνη. Ο Τούρκος πρόεδρος κ. Σεζέρ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη δολοφονία του δικαστικού «επίθεση κατά της κοσμικής δημοκρατίας». Ακόμη σημαντικότερο, προσέθεσε ότι «αυτοί που παρείχαν τη δικαιολογία για την επίθεση πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση και τη συμπεριφορά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή