«Σφίγγα» ο Ροντό για την Clearstream

«Σφίγγα» ο Ροντό για την Clearstream

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σιωπή σφιγγός τήρησε χθες ο στρατηγός Φιλίπ Ροντό, πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας και θεωρούμενος άνθρωπος-κλειδί στο σκάνδαλο Clearstream που προσήχθη χθες διά της βίας στους ανακριτές μετά την άρνησή του να καταθέσει αφότου διέρρευσαν στον Τύπο τμήματα της κατάθεσής του. Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Le Monde δημοσιεύει, πάντως, αποσπάσματα από τις σημειώσεις του που ενοχοποιούν τον πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Την Παρασκευή οι δικαστές που διερευνούν το σκάνδαλο Clearstream προειδοποίησαν τον κ. Ροντό ότι ίσως καταφύγουν στη χρήση βίας για να τον υποχρεώσουν να απαντήσει σε νέες ερωτήσεις, ενώ η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του και τον υπέβαλε σε σύντομη ανάκριση. Χθες το πρωί επέστρεψε και τον ανάγκασε να ακολουθήσει.

Σε ό,τι αφορά τα αποσπάσματα από τις σημειώσεις του στρατηγού Ροντό και τις επιστολές του προς τον Γάλλο πρωθυπουργό, η εφημερίδα Le Monde τα θεωρεί αποκαλυπτικά της ιδιαίτερης φιλίας που τους συνδέει και της αγωνίας του πρώην μυστικού πράκτορα να προστατεύσει τον κ. Ντε Βιλπέν. Χαρακτηριστικά η Le Monde αναφέρει ότι ο στρατηγός Ροντό αποκαλεί τον κ. Ντε Βιλπέν «αγαπητέ Ντομινίκ» και του απευθύνεται στον ενικό. Ο στρατηγός Ροντό είχε αρχικά καταθέσει ότι δεν έχει οικειότητα με τον κ. Ντε Βιλπέν. Ως ενδεικτική, άλλωστε, της αγωνίας του η Le Monde παραθέτει τις φράσεις «μια δαμόκλειος σπάθη επικρέμαται πάνω από τον Ντ. ντ. Β.» και «προστατεύστε τον Ντ. ντ. Β.». Η εφημερίδα εκτιμά, άλλωστε, ότι ο στρατηγός Ροντό αγωνιούσε να κρύψει ότι ο κ. Ντε Βιλπέν γνώριζε από την αρχή πως ο πρώην αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας EADS, Ζαν Λουί Ζεργκορέν, και ο ειδικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και υπάλληλος της EADS, Ιμάντ Λαχούντ, βρίσκονταν πίσω από τους καταλόγους των λογαριασμών στην τράπεζα του Λουξεμβούργου Clearstream. Υπενθυμίζεται ότι οι λογαριασμοί αυτοί ενοχοποιούν Γάλλους πολιτικούς ότι έλαβαν παράνομες προμήθειες για την πώληση γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν το 1991.

Σημαντική μερίδα της γαλλικής κοινής γνώμης φαίνεται, πάντως, να μη θεωρεί τόσο σημαντικό το σκάνδαλο Clearstream. Σε σχετική δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη συντηρητική εφημερίδα Le Figaro, το 59% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί την υπόθεση «τόσο σημαντική», ενώ «πολύ σημαντική» τη θεωρεί το 31%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή