Ευρωπαϊκή «στροφή» κάνει τώρα η Ιταλία

Ευρωπαϊκή «στροφή» κάνει τώρα η Ιταλία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τη στροφή της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής προς την Ευρώπη ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Μάσιμο ντ’ Αλέμα. Αυτό πάντως δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί, διευκρίνισε, ως ότι η Ρώμη θα διαταράξει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Πρόντι και πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στην εφημερίδα L’ Unita, τόνισε ότι αναφορικά με το Μεσανατολικό, η Ιταλία θα πρέπει να ακολουθήσει την υπόλοιπη Ευρώπη και να απομονώσει τη Χαμάς. «Δεν πιστεύουμε ότι μια κυβέρνηση η οποία αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης στο Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει τμήμα της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε.

Ο κ. Ντ’ Αλέμα πρόσθεσε ωστόσο ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να λάβουν βοήθεια και ότι δεν θα ήταν αποδεκτό για τη διεθνή κοινότητα ούτε τιμητικό για το Ισραήλ, να σημειωθεί ανθρωπιστική κρίση στα παλαιστινικά εδάφη. Θα ήταν επίσης λάθος, συνέχισε, για το Ισραήλ να προχωρήσει μονομερώς σε χάραξη των συνόρων, μια κίνηση αντίθετη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες για εξεύρεση λύσης. Η θέση της Ιταλίας και της ιταλικής Κεντροαριστεράς υπήρξε παραδοσιακά φιλοπαλαιστινιακή, όμως η πρώην κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήταν απο τις πλέον φιλικές προς το Ισραήλ. Ωστόσο, ήδη πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου και με την προοπτική της νίκης του Ρομάνο Πρόντι, πολλοί αναλυτές προέβλεπαν επικείμενη ψυχρότητα στις σχέσεις Ιταλίας- Ισραήλ.

Ως προς τις σχέσεις της Ρώμης με την Ουάσιγκτον, ο Ντ’ Αλέμα επανέλαβε ότι η Ιταλία διατηρεί φιλικές σχεσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τη διαφωνία τους στο ζήτημα του Ιράκ. Την περασμένη εβδομάδα, η Ιταλία διά του πρωθυπουργού της, Ρομάνο Πρόντι, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει σύντομα τα στρατεύματά της από το Ιράκ. Σύμφωνα με τον Μάσιμο ντ’ Αλέμα, στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθεί ενδεχομένως το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης της Ιταλίας από το Ιράκ, το οποίο πάντως δεν φαίνεται να διαφέρει πολύ απο εκείνο της προηγούμενης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Οι προτεραιότητες

Στις προτεραιότητες της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας ο Ντ’ Αλέμα περιέλαβε την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την επεξεργασία μιας νεας Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, λιγότερο ογκώδους σε σχέση με αυτήν που απέρριψαν τον περασμένο χρόνο στα δημοψηφίσματά τους ο Γάλλοι και οι Ολλανδοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή