ΚΟΣΜΟΣ

Ιπποδρομία με … ημίονους κλωνοποιημένους

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιπποδρομία πρόκειται να λάβει χώρα τον Ιούνιο στη Νεβάδα των ΗΠΑ. O πρώτος κλωνοποιημένος ημίονος θα ανταγωνισθεί απολύτως φυσιολογικά άλογα στον αγωνιστικό στίβο.

Ο ημίονος Idaho Gem (το Κόσμημα δηλαδή του Αϊντάχο) είναι το μουλάρι που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια με τη μέθοδο της κλωνοποίησης. Το γενετικό υλικό του ελήφθη από έμβρυο που είχε προκύψει από τη φυσιολογική συνεύρεση των γονέων ενός ίππου πρωταθλητή. Το κλωνοποιημένο μουλάρι θα ανταγωνισθεί έναν άλλο κλωνοποιημένο ημίονο και φυσικά πλήθος εντελώς «φυσιολογικών» συγγενών του. Οι δύο κλώνοι δεν μεγάλωσαν μαζί, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγωνιστικές τους επιδόσεις πιθανότατα θα ρίξουν φως στον ρόλο που διαδραματίζει το περιβάλλον στην ανάπτυξη του ζώου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Αϊντάχο, που δημιούργησαν εφαρμόζοντας την τεχνική της κλωνοποίησης τον Αϊντάχο Τζεμ, παρήγαγαν άλλα δύο κλωνοποιημένα μουλάρια το 2002 από το ίδιο DNA. Ενα από αυτά τα μουλάρια, ο Idaho Star (Αστρο του Αϊντάχο) θα ανταγωνιστεί τον Τζεμ στον αγωνιστικό στίβο, όπως εξάλλου και πολλούς άλλους ημίονους που γεννήθηκαν με τον «φυσιολογικό τρόπο».

Η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ο ένας κλώνος θα ανταγωνιστεί τον άλλο θα επιτρέψει στους ερευνητές να συλλέξουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται ο οργανισμός αλόγων ιπποδρομιών από διάφορες μεταβλητές όπως είναι λόγου χάρη η διατροφή αλλά και η άσκηση. Οι οργανωτές του παράδοξου αγώνα υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι και τα δύο κλωνοποιημένα ζώα διαθέτουν το γενετικό υλικό ενός πρωταθλητή, δεν αποτελεί αυτόματη εγγύηση της θριαμβευτικής αγωνιστικής πορείας που ίσως θα ακολουθήσουν.

«Γνωρίζουμε ότι και τα δύο κλωνοποιημένα ζώα έχουν τη γενετική δυνατότητα να γίνουν πρωταθλητές» εξηγεί ο Ντον Τζάκλιν, πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Ιπποδρομιών Ημιόνων, που έχει αναλάβει την εκτροφή και την εκπαίδευση του Idaho Gem «ενοικιάζοντάς» τον από το πανεπιστήμιο του Αϊντάχο έναντι περίπου 800 ευρώ τον χρόνο. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν αυτά τα ζώα θα έχουν την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα που απαιτείται για να γίνουν πρωταθλητές, αν δηλαδή, θα θελήσουν να τρέξουν, να ανταγωνιστούν τα άλλα ζώα και να θελήσουν τελικά να νικήσουν».

Οι ημίονοι γεννιούνται από τη διασταύρωση μιας φοράδας και ενός όνου. Τις περισσότερες φορές, τα ημίαιμα αυτά ζώα είναι στείρα. O διευθυντής του συγκεκριμένου προγράμματος κλωνοποίησης του πανεπιστημίου του Αϊντάχο, δρ Γκόρντον Γκουντς, που δημιούργησε τους κλωνοποιημένους ημίονους, προσπαθεί να καταστήσει σαφές ότι τα ζώα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. O δρ Γουντς ανέφερε ότι το ίδιο πανεπιστημιακό πρόγραμμα αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία στην επιστημονική κοινότητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη ενάντιον του καρκίνου και ειδικότερα για τον πιθανό ρόλο του ασβεστίου στην ανάπτυξη των καρκινικών νεοπλασμάτων. Οι ειδικοί εκπαιδευτές μαθαίνουν σιγά σιγά στα κλωνοποιημένα ζώα με ποιο τρόπο πρέπει να «κινηθούν» στο ιπποδρόμιο.