Μέρκελ: Ναι στη διπλωματία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Το ευαίσθητο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης έθιξε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της στο Πεκίνο, στις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της, Ουέν Τζιαμπάο.

«Η Κίνα και η Γερμανία πιστεύουν ότι η διένεξη πρέπει να επιλυθεί διπλωματικά και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μπορεί να πεισθεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Την αξία της διπλωματίας τόνισε, όμως, προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τανγκ Τζιαξουάν, που ανέφερε ότι η συνέχιση του διαλόγου με το Ιράν έχει «καθοριστική αξία για τη διατήρηση της σταθερότητας και την ανάσχεση των όπλων μαζικής καταστροφής».

Στο μεταξύ, τη σκληρή στάση της Τεχεράνης επανεβεβαίωσε χθες ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, λέγοντας ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου θα συνεχισθεί κανονικά, καθώς δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων.

Με τις δηλώσεις του αυτές, ο Ιρανός πρόεδρος απέρριψε για μία ακόμη φορά τις διπλωματικές προσπάθειες της Ε.Ε. για αναστολή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τεχεράνης, Γκολάμ Χουσέιν Ελχάμ, δεσμεύθηκε χθες ότι η ισλαμική δημοκρατία θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανάπτυξης υποδομών εμπλουτισμού ουρανίου, βιομηχανικών προδιαγραφών, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα στην Τεχεράνη να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι δικαίωμα όλων των λαών. Το δικαίωμά μας αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, ανεξάρτητα από το εάν ο εμπλουτισμός γίνεται για ερευνητικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς», είπε ο κ. Ελχάμ.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία συζητούν αυτές τις ημέρες, με στόχο την εκπόνηση «πακέτου εμπορικών και τεχνολογικών κινήτρων» προς την Τεχεράνη, ώστε αυτή να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Οι ευρωπαϊκές προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν σε άτυπη σύνοδο των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Λονδίνο την Τετάρτη.

Οι πρόσφατες δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων, όμως, δεν αφήνουν την παραμικρή ελπίδα επιτυχίας στην προσπάθεια των Ευρωπαίων.

Ο Μπαραντέι στη Βιέννη

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, αναχώρησε χθες από τη Βιέννη με προορισμό την Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να απευθύνει έκκληση στην αμερικανική ηγεσία, ώστε αυτή να προσφέρει εγγυήσεις στο καθεστώς της Τεχεράνης. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τα ανώτατα στελέχη της ΙΑΕΑ εκτιμούν ότι το Ιράν θα αποδεχθεί να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, εάν η Ουάσιγκτον προσφέρει εγγυήσεις ότι δεν επιδιώκει καθεστωτική αλλαγή στην Τεχεράνη.

Ο κ. Μπαραντέι θα έχει συναντήσεις με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, τον διευθυντή της NSA, Στίβεν Χάντλεϊ και τον «τσάρο» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζον Νεγκροπόντε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή