ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκορ, πρωταγωνιστής σε ταινία για το περιβάλλον

ΚΑΝΝΕΣ. Ο πρώην αντιπρόεδρος και παρ’ ολίγον πρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ μετέφερε την εκστρατεία του εναντίον του φαινομένου του θερμοκηπίου στις Κάννες. Ο Γκορ πρωταγωνιστεί σε ντοκιμαντέρ που αφηγείται τις περιοδείες του σε 1.000 σχολεία και συνεδριακούς χώρους των ΗΠΑ, τις οποίες ονόμασε «περιοδεύων θίασος κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου». Ο Γκορ χρησιμοποιεί γραφήματα, στοιχεία και αριθμούς, ακόμη και καρτούν τύπου Σιμπσονς για να εξηγήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Οι εικόνες, που παρήχθησαν με τη βοήθεια υπολογιστή, δείχνουν τα νερά να καταβροχθίζουν το Μανχάταν και να πλημμυρίζουν μεγάλα τμήματα της Κίνας, της Νότιας Ασίας και της Ολλανδίας.

Φυσικά, η 98 λεπτών ταινία του Ντέιβις Γκούγκενχαϊμ, που προβάλλεται έξω από τον διαγωνισμό, αφορά τόσο το φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο και τον ίδιο τον Αλ Γκορ. Ο Γκορ διηγείται τη ζωή του, το πώς άλλαξαν όλα όταν κινδύνεψε να χάσει τον 6χρονο γιο του σε ατύχημα και το πόσο «σκληρό πλήγμα» ήταν η απώλεια της προεδρίας των ΗΠΑ από μια χούφτα ψήφους στη Φλόριντα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Γκορ έχει κάνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου «σημαία» του. «Είναι η μεγαλύτερη ηθική πρόκληση για τον παγκόσμιο πολιτισμό», είπε ο Γκορ. «Η μητέρα Φύση συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση με πολύ ισχυρά και πειστικά επιχειρήματα». «Για να λυθεί αυτή η κρίση, πρέπει να το διεκδικήσει ο κόσμος και το Κογκρέσο, όχι μόνον οι πρόεδροι», είπε ο Αμερικανός πολιτικός σε συνέντευξη Τύπου στις Κάννες. Από το Κάνσας των ΗΠΑ, ο τέως πρόεδρος Κλίντον έτεινε χείρα βοηθείας προς τον πλανήτη και προς τον αντιπρόεδρο. «Πρέπει να κουνήσουμε τον πισινό μας και να κάνουμε κάτι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου», είπε το Σαββατοκύριακο ο Κλίντον. Επί προεδρίας Κλίντον, οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αλλά η κυβέρνηση Μπους απέσυρε τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Το ζήτημα όμως τώρα είναι τι συνέχεια θα δοθεί στο πρωτόκολλο, του οποίου η περίοδος εφαρμογής λήγει το 2010.

Στον Καναδά, χώρα που είχε υπογράψει και αρχίσει να εφαρμόζει το πρωτόκολλο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατήγγειλαν χθες την κυβέρνηση πως δυναμιτίζει τις απόπειρες καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου. Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Οσλο, η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη συνέχιση των μέτρων περιορισμού των ρύπων μόνο αν υπάρξει πλατιά διεθνής συναίνεση. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι οι ανεπτυγμένες χώρες απεμπολούν τις ευθύνες τους, προφασιζόμενες τις ευθύνες των αναπτυσσόμενων χωρών.