Οι βόμβες «θέρισαν» Ταλιμπάν αλλά και αμάχους

Οι βόμβες «θέρισαν» Ταλιμπάν αλλά και αμάχους

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινού βομβαρδισμού των συμμαχικών αεροσκαφών σε τμήμα του νοτίου Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αφγανικών αρχών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 φερόμενοι ως Ταλιμπάν και 17 άμαχοι. Οι συμμαχικές δυνάμεις επιρρίπτουν τις ευθύνες στους Ταλιμπάν για τον αυξημένο αριθμό των νεκρών, με το επιχείρημα ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τους αμάχους.

Ο βομβαρδισμός στην επαρχία Κανταχάρ σημειώθηκε μία μόλις εβδομάδα μετά την αναζωπύρωση των μαχών στην περιοχή, οι οποίες θεωρήθηκαν από τις πλέον αιματηρές που έλαβαν χώρα στο Αφγανιστάν, μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το φθινόπωρο του 2001.

Βομβάρδισαν μεντρεσέδες

Τα συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ισλαμικές σχολές -μεντρεσέδες- αλλά και σπίτια τα οποία είχαν καταλάβει μαχητές των Ταλιμπάν, στο χωριό Αζίζι. Σύμφωνα με μαρτυρίες Αφγανών που μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο του Κανταχάρ, μαχητές των Ταλιμπάν κρύβονταν σε μεντρεσέδες κοντά στο χωριό που βομβαρδίστηκε από τα αμερικανικά αεροσκάφη τύπου Α -10 Τhunderbolt.

«Τα ελικόπτερα βομβάρδισαν τον μεντρεσέ και μερικοί Ταλιμπάν άρχισαν να τρέχουν προς τα σπίτια των κατοίκων.

Και ύστερα τα αεροπλάνα βομβάρδισαν αυτά τα σπίτια» είπε ο Χάτζι Ικλάφ, που πρόσθεσε ότι είδε 30-40 Ταλιμπάν και περί τους 50 νεκρούς ή τραυματίες αμάχους. «Υπήρχαν νεκροί παντού», είπε κλαίγοντας η Ζουρμπίνα Μπίμπι, η οποία κατάφερε να σωθεί μαζί με το οκτώ μηνών μωρό της. «Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σπίτι μου», είπε «και ανάμεσά τους και τρία τέσσερα παιδιά». Το Αζίζι είναι ένα χωριό με 35 πλινθόκτιστα σπίτια όπου ζουν πολυπληθείς οικογένειες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό. Η δράση των Ταλιμπάν, παρά τους 30.000 ξένους στρατιώτες στο Αφγανιστάν -23.000 είναι Αμερικανοί- έχει παγώσει την ανοικοδόμηση σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μέχρι χθες ήταν αδύνατη η πρόσβαση στους δημοσιογράφους στο χωριό καθώς η αστυνομία και ξένα στρατεύματα είχαν αποκλείσει την περιοχή.

«Πόλεμος» με Πακιστάν

Εν τω μεταξύ με αφορμή την κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν -υπολογίζεται ότι 285 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί συνολικά από την περασμένη Τετάρτη- οξύνεται και ο φραστικός πόλεμος μεταξύ της Καμπούλ και του Ισλαμαμπάντ.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η αδυναμία της αφγανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση δεν μπορεί να χρεωθεί στο Πακιστάν.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Ρανγκίρ Νταφντάρ Σπάντα, είχε δηλώσει ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν βρίσκονται σε πακιστανικό έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή