ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΑΝ 12ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ

Καταδίκη ακροδεξιών νεαρών για ρατσισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε ποινή φυλάκισης τρεισήμισι χρόνων καταδικάστηκαν χθες τέσσερις νεαροί Γερμανοί, μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, για τον εξευτελισμό ενός δωδεκάχρονου αγοριού αιθιοπικής καταγωγής. Το δικαστήριο της πόλης Σένεμπεγκ της Ανατολικής Γερμανίας απεφάνθη ότι οι κατηγορούμενοι, οι ηλικίες των οποίων κυμαίνονται από τα 16 μέχρι τα 20 έτη, ενήργησαν με ρατσιστικά κίνητρα όταν επιτέθηκαν στο αγόρι στις αρχές Ιανουαρίου. Οι τέσσερις νεαροί χτύπησαν το αγόρι, έκαψαν το πρόσωπό του με τσιγάρο και το ανάγκασαν να γλείψει τις μπότες τους και όλα αυτά, σύμφωνα με τον δικαστή, εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του. Η επίθεση που δέχτηκε το αγόρι είναι ένα ακόμα παράδειγμα των ρατσιστικών επιθέσεων που αυξάνονται συνεχώς, ιδιαίτερα στην Ανατολική Γερμανία.

ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΑΡΝΑΒΟΦ

Υπηρεσία κατά διαφθοράς

ΣΟΦΙΑ. Τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά στη χώρα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, κ. Παρνάβοφ. Μάλιστα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για διαφάνεια, ο κ. Παρνάβοφ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει λεπτομερώς τα προσωπικά του εισοδήματα καθώς και την ακίνητη περιουσία του. Η διαφθορά είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα της Βουλγαρίας και η ηγεσία της χώρας καλείται να την αντιμετωπίσει άμεσα, καθώς η καταπολέμησή της αποτελεί βασικό όρο για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ΡΑΪΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Τους επιτρέπει να διαφωνούν

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στο δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών να διαφωνούν με τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας αναφέρθηκε η κ. Κοντολίζα Ράις, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών του κολεγίου της Βοστώνης. Η κ. Ράις, η οποία ανακηρύχθηκε σε επίτιμη διδάκτορα του κολεγίου, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες των φοιτητών σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ είναι ένα πλεονέκτημα που τους προσφέρει η ελεύθερη αμερικανική κοινωνία, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι ευτυχής επειδή οι πολίτες της Καμπούλ και της Βαγδάτης θα βιώνουν σύντομα τις ίδιες ελευθερίες με τους Αμερικανούς πολίτες.

ΜΕΤΑΞΥ ΧΑΜΑΣ – ΦΑΤΑΧ

Η Αίγυπτος σε ρόλο μεσολαβητή

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. Μέλη των αντίπαλων παλαιστινιακών ομάδων της Φατάχ και της Χαμάς συμμετείχαν χθες στις έκτακτες συνομιλίες που οργάνωσε η Αίγυπτος μετά την πρόσφατη έξαρση βίαιων επεισοδίων μεταξύ ένοπλων οπαδών τους. Η διένεξη, από την οποία έχασε τη ζωή του ένας Ιορδανός, έφερε αντιμέτωπους άνδρες της αστυνομίας και των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, τις οποίες ελέγχουν μέλη της Φατάχ, με ένοπλους παραστρατιωτικούς, οι οποίοι ελέγχονται από τη νέα κυβέρνηση της Χαμάς. «Στις έκτακτες συνομιλίες συμμετέχουν αντιπρόσωποι των δύο πλευρών, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης», τόνισε εκπρόσωπος της Χαμάς. Ο εκπρόσωπος της Φατάχ συμπλήρωσε ότι στις συνομιλίες συμμετέχει και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, στρατηγός Μοχάμεντ Ιμπραχίμ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Ο Πάπας στο Αουσβιτς

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς θα επισκεφθεί ο Πάπας Βενέδικτος XVI κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Πολωνία, που θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα αυτή. Ο Πάπας αναμένεται να προσευχηθεί στο πρώην στρατόπεδο του Αουσβιτς την Κυριακή και να ολοκληρώσει με τη συμβολική αυτή κίνηση την επίσκεψή του στη χώρα τού προκατόχου του Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Επιπλέον, τον Πάπα Βενέδικτο ΧVΙ αναμένεται να υποδεχθούν και να ξεναγήσουν στο Αουσβιτς 30 άνθρωποι που κρατούνταν εκεί.

ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ

Συνέλαβαν Σέρβους

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Την κράτηση δύο Σέρβων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου κατά Κροατών πολιτών στην επαρχία του Βουκοβάρ της Ανατολικής Κροατίας ανακοίνωσαν χθες οι κροατικές αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της Κροατίας, οι δυο πενηντάχρονοι κρατούνται στις φυλακές του Σοτίν, κοντά στην επαρχία Βουκοβάρ, ενώ συνελήφθησαν με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή στην περίοδο 1991-92. Επιπλέον, τα ονόματα των δύο κρατουμένων αναφέρονταν στον κατάλογο με τους 17 Σέρβους που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν από τον Οκτώβριο του 1991 μέχρι τον Απρίλιο του 1992 στην επαρχία του Βουκοβάρ, τον οποίο εξέδωσαν πρόσφατα οι κροατικές αρχές.

ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Ο Κόφι Ανάν στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ. Στην αναγνώριση των δυνατοτήτων του ΟΗΕ προχώρησε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κίνα. Ο Κινέζος πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον κ. Ανάν ότι η κινεζική ηγεσία επιθυμεί να απαλλαγεί από το απολυταρχικό μοντέλο εξουσίας και ότι αναμένεται να συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κινεζικές αρχές και στον ΟΗΕ.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Συμφωνία Καζαχστάν – Ρωσίας

ΑΛΜΑΤΙ. Το Καζαχστάν και η Ρωσία συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του ηγέτη του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, και του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή