Αποχρωσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφάνεια…

Τραβούν τα βλέμματα σαν μαγνήτης, αλλά άθελά τους, δεδομένου ότι είναι υποχρεωμένες να φορούν τη… διάφανη στολή τους. Για τις Ολλανδέζες αστυνομικίνες, λέμε, οι οποίες όπως μαθαίνουμε δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένες από τις διαφανείς καινούργιες στολές τους, οι οποίες αφήνουν τα… εσωτερικά τους κάλλη εκτεθειμένα στα αδιάκριτα βλέμματα των πολιτών. Αν και η διανομή των νέων στολών βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια, οι ενδιαφερόμενες έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους με κάθε επισημότητα, και τουλάχιστον είκοσι από αυτές έχουν καταθέσει εγγράφως τις αντιρρήσεις τους. Ωστόσο, η διαφάνεια του υφάσματος της γυναικείας αστυνομικής στολής φαίνεται ότι δεν είναι το μόνο πρόβλημά της. Σε πρώτη εμφάνιση, οι αστυνομικίνες αντέδρασαν και για τα χρυσά κουμπιά του πουκαμίσου τους, τα οποία επίσης υποτίθεται ότι κέντριζαν τα βλέμματα στο μπούστο τους και γι’ αυτό άλλαξαν σε απλά λευκά. Να έγιναν άραγε ξαφνικά οι Ολλανδέζες τόσο σεμνότυφες ή ο σχεδιαστής των στολών τους όντως το παράκανε;

Μήνυμα με σημασία

«Μη με αναστήσετε» έγραψε με ανεξίτηλη μελάνη (τατουάζ) στο στήθος της μια 80χρονη γυναίκα από την Αϊόβα των ΗΠΑ, εκφράζοντας έτσι με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την τελευταία επιθυμία της. Στην ηλικία της και με αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας, η ηλικιωμένη γυναίκα θέλησε να προλάβει μια ανεπιθύμητη «ανάσταση», από εκείνες που συνήθως υφίστανται οι βαριά ασθενείς, όταν η επιστήμη δεν θέλει να αφήσει την τύχη τους στη φύση. Ορισμένοι γιατροί αλλά και νομικοί αναγνώρισαν ότι αμφιβάλλουν κατά πόσον αυτού του είδους η επιθυμία μπορεί να γίνει σεβαστή, σε περίπτωση κατά την οποία ο οργανισμός τής… υπερμοντέρνας γιαγιάς υποστεί κάποιου είδους σοβαρή κάκωση. Εκείνη, ωστόσο, επιμένει ότι γι’ αυτό ακριβώς κατέγραψε στο στήθος της την τελευταία της επιθυμία, ώστε αμέσως να γίνει ορατή απ’ όποιον προσπαθήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να την επαναφέρει στη ζωή. Πάντως, όλοι όσοι έμαθαν για το τατουάζ της αναγνώρισαν ότι ενήργησε με καθ’ όλα πρωτοποριακό τρόπο, ενώ και η ίδια ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι απλώς προσαρμόστηκε στις «απαιτήσεις» της εποχής.

«Ιάπων» Σαντάμ

Ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Χάρι Πότερ «κονταροχτυπιούνται» στα ιαπωνικά βιβλιοπωλεία. Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησαν στα ιαπωνικά ένα μυθιστόρημα του Ιρακινού πρώην δικτάτορα και η τελευταία περιπέτεια του διάσημου μικρού μάγου, «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιπας». Αλλά ενώ η αναγνωστική ισχύς του Χάρι Πότερ είναι λίγο πολύ δεδομένη, το ενδιαφέρον είναι φυσικό να εστιάζεται στον συγγραφέα του «Διαβολικού χορού», όπως είναι ο μεταφρασμένος (στα ιαπωνικά) τίτλος του βιβλίου του Σαντάμ Χουσεΐν. Το βιβλίο εκτιμάται πως γράφτηκε παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003, και παρότι εξελίσσεται στην αρχαιότητα και αφηγείται την ιστορία ενός Αραβα φυλάρχου που αμύνεται ενάντια στους ξένους εισβολείς, περιγράφει γεγονότα σχεδόν πανομοιότυπα με όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στον πόλεμο του Ιράκ. Ο εκδότης του βιβλίου είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του, ενώ η Γιαπωνέζα μεταφράστριά του διακρίνει στη γραφή του ένα λυρισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται, όπως λέει, μια μέρα να μεταφερθεί ως μιούζικαλ στο Μπροντγουέι· οπότε η νίκη του Σαντάμ επί των Αμερικανών εισβολέων θα είναι αναμφισβήτητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή