Βρήκαν «ατόφιο» σκελετό μαμούθ

Βρήκαν «ατόφιο» σκελετό μαμούθ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολόκληρο τον σκελετό ενός μαμούθ ανακάλυψαν ψαράδες στη Σιβηρία, εύρημα που οι Ρώσοι επιστήμονες περιγράφουν ως πολύ σπάνιο. Τα υπολείμματα του μαμούθ αποκαλύφθηκαν όταν υποχώρησαν τα νερά της παλίρροιας στην περιοχή Κρασνογιάρσκ. Αθικτα ανακαλύφθηκαν η ραχοκοκαλιά του γιγάντιου ζώου, το κρανίο, οι χαυλιόδοντες και τα δόντια, ενώ οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το μαμούθ πέθανε περίπου σε ηλικία 50 ετών. Τα μαμούθ έζησαν στην Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική για περίοδο 1,6 εκατομμυρίων ετών και εξαφανίστηκαν πριν από 10 χιλιάδες χρόνια.

Ο Αλεξάντερ Κερζχάγιεφ, υποδιευθυντής του μουσείου στη μικρή πόλη Νοβοσέλοβο, δηλώνει ότι το μαμούθ είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα που μπορεί να θυμηθεί. «Συμβαίνει πολύ σπάνια», δήλωσε στο BBC. «Ζω στην περιοχή επί 14 χρόνια και είναι η πρώτη φορά. Συνήθως ανακαλύπτουμε κόκαλα μαμούθ διασκορπισμένα σε μια μεγάλη περιοχή».

Ομως, το μέλλον του ευρήματος είναι δυσοίωνο. Ο κ. Κερζχάγιεφ λέει ότι το μουσείο του δεν διαθέτει ούτε τον εξοπλισμό ούτε τα χρήματα για να ξεθάψουν το μαμούθ. Προς το παρόν η καλύτερη επιλογή είναι να προσπαθήσουν να ξεθάψουν τμήματα του σκελετού. Είναι κρίμα να αφήσουμε το μαμούθ εκεί που βρέθηκε, λέει ο διευθυντής του μουσείου, αλλά όπως προσθέτει «κανείς δε νοιάζεται».

Η Σιβηρία είναι περιοχή πλούσια σε προϊστορικά ευρήματα. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι κλιματολογικές αλλαγές αποφέρουν ευρήματα που κανονικά θα έμεναν θαμμένα κάτω από στρώμα πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή