Η θερμοκρασία θα είναι πιο υψηλή τα επόμενα χρόνια

Η θερμοκρασία θα είναι πιο υψηλή τα επόμενα χρόνια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, από τα ώς σήμερα προβλεπόμενα, αναμένεται να κινηθούν παγκοσμίως οι μέσες θερμοκρασίες τα ερχόμενα χρόνια, αναφέρει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από δύο ομάδες επιστημόνων. H νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters υποδεικνύει ότι οι υπάρχοντες υπολογισμοί προβλέπουν κατά 75% χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι τελικά θα είναι. H μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 έως 4,5 βαθμούς Κελσίου, αν διπλασιαστεί η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. H αύξηση της θερμοκρασίας, η λεγόμενη «κλιματολογική ευαισθησία», επηρεάζεται από δύο παράγοντες. Την άμεση συνέπεια της αύξησης του CO2 στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τους διάφορους άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες που επιταχύνουν την αύξηση της θερμοκρασίας, όπως είναι οι μεταβολές στην αντανάκλαση του φωτός στη Γη καθώς λιώνουν οι πάγοι. H νέα μελέτη μαζί με τους δύο παράγοντες συνυπολογίζει και έναν τρίτο. Την επιβάρυνση που θα προκαλέσει το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από τα οικοσυστήματα, όπως λόγου χάρη, το έδαφος όταν αυξηθεί η θερμοκρασία.

Για να υπολογιστεί αυτή η πρόσθετη θέρμανση, οι δύο ομάδες ανέλυσαν τα στοιχεία που διέθεταν από τη θερμοκρασιακή ιστορία της ατμόσφαιρας. Περίοδοι σχετικά υψηλών θερμοκρασιών προκάλεσαν την αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα όταν ψύχρανε ο καιρός.

Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική προσέγγιση κατά τις θερμές περιόδους τα οικοσυστήματα, όπως είναι το έδαφος, τα δάση, οι θάλασσες συγκρατούν λιγότερο διοξείδιο. Καθώς, λοιπόν, αυξάνεται η θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης είναι πιθανό να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία.

Για να διαπιστώσουν τη σχέση μεταξύ αύξησης της θερμοκρασίας και απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα η αμερικανική μελέτη εξέτασε μία περίοδο 400 χιλιάδων ετών χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τον «παγωμένο πυρήνα του Βοστόκ» της Ανταρκτικής.

Η ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων ανέλυσε μια πολύ βραχύτερη περίοδο, στα μέσα της τελευταίας χιλιετίας, γνωστή ως «Μικρή Εποχή των Πάγων», κατά την οποία καταγράφηκαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο. H ευρωπαϊκή ομάδα υπολόγισε ότι οι υπολογισμοί της μελλοντικής αύξησης της μέσης θερμοκρασίας είναι κατά 15% έως 78% χαμηλότερες του πραγματικού, ενώ οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η «κλιματολογική ευαισθησία» θα κυμανθεί μεταξύ 1,6 και 6 βαθμών Κελσίου. Κλιματολογική ευαισθησία 4,5 βαθμών Κελσίου μεταφράζεται σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 5,8 βαθμούς Κελσίου ώς το τέλος του αιώνα. Στην τελευταία μελέτη, οι Αμερικανοί υπολογίζουν αύξηση κατά 7,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ευρωπαϊκή πρόβλεψη είναι ακόμα υψηλότερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή