Η «τρόικα» καταθέτει σήμερα το πακέτο μέτρων για το Ιράν

Η «τρόικα» καταθέτει σήμερα το πακέτο μέτρων για το Ιράν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Τις τελευταίες πινελιές στο πακέτο προτάσεων, με το οποίο φιλοδοξεί ότι θα πείσει το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, επρόκειτο να θέσει αργά χθες η ευρωπαϊκή «τρόικα», προκειμένου αυτό να γίνει αποδεκτό και από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συν τη Γερμανία, κατά τη σημερινή συνάντηση στο Λονδίνο. Ωστόσο, η άτεγκτη στάση της Τεχεράνης, σε συνδυασμό με τη σταθερή άρνηση της Μόσχας και του Πεκίνου να αποδεχθούν ψήφισμα το οποίο θα προβλέπει κυρώσεις ή ακόμη χειρότερα προσφυγή στη βία δεν επέτρεπε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

«Υπάρχει συναίνεση ως προς τον στόχο ότι το Ιράν δεν πρέπει να αναπτύξει ατομική βόμβα, αλλά χρειάζεται επίσης να συμφωνήσουμε με ποιο τρόπο θα το εμποδίσουμε και πόσο γρήγορα», δήλωσε χθες Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος μετέχει των σχετικών συνομιλιών και πρόσθεσε ότι οι διαφωνίες των έξι «μεγάλων» παραμένουν.

Η ευρωπαϊκή «τρόικα» (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), η οποία έχει αναλάβει να διαμορφώσει το πακέτο προτάσεων προς το Ιράν, απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει την πυρηνική και όχι μόνο ιρανική βιομηχανία, αν η Τεχεράνη σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο. Ωστόσο, για να υπάρξει αποτέλεσμα, πρέπει να συμφωνήσουν το Πεκίνο και η Μόσχα στην επιβολή κυρώσεων, στην περίπτωση κατά την οποία το Ιράν απορρίψει εκ νέου τις προτάσεις τους. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ φέρεται να επανέλαβε εκ νέου χθες την επιθυμία της Μόσχας για ειρηνική και διπλωματική επίλυση της κρίσης με το Ιράν.

Τι προβλέπεται

Το υπό συζήτηση σχέδιο προτάσεων αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα συμφωνεί να αποσύρει τον φάκελο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αν η Τεχεράνη επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αναστείλει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και επιτρέψει την επάνοδο στο έδαφός της των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ. Προτείνει ακόμη τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος, τη διασφάλιση τράπεζας πυρηνικών για μια πενταετία και υποχρέωση της Τεχεράνης να μεταφέρει το πρόγραμμα εμπλουτισμού της στη Ρωσία. Αν το Ιράν εμμείνει στην άρνησή του, προβλέπεται μια σειρά κυρώσεων από το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων και το εμπάργκο όπλων μέχρι την απειλή στρατιωτικής βίας. Κι επειδή αυτή ακριβώς η αυστηρή φρασεολογία είναι αυτή στην οποία αντιτίθενται Μόσχα και Πεκίνο, Δυτικοί διπλωμάτες έλεγαν χθες ότι ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της ΙΑΕΑ, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να πείσει την Ουάσιγκτον στην αποδοχή ηπιότερης γλώσσας, λίγο πριν από τη σημερινή συνάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή