Περιμένουν περισσότερους τυφώνες στον Ατλαντικό

Περιμένουν περισσότερους τυφώνες στον Ατλαντικό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί περισσότεροι από το φυσιολογικό θα είναι τη φετινή περίοδο οι τυφώνες στον Ατλαντικό, αναφέρει μελέτη της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Ειδικότερα, η Εθνική Υπηρεσία Ατμοσφαιρικής και Ωκεανογραφικής Μελέτης των ΗΠΑ (Νοaa) προβλέπει ότι κατά τη φετινή περίοδο θα υπάρξουν 13 έως 16 καταιγίδες εκ των οποίων τουλάχιστον τέσσερις θα έχουν μεγάλη ένταση. Παρ’ όλα αυτά, το 2006 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ λιγότερο «επεισοδιακό» από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου ο αριθμός των τυφώνων έσπασε κάθε ρεκόρ. O γνωστότερος αυτών, ο τυφώνας Κατρίνα προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημίες και απώλεια εκατοντάδων ζωών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λεγόμενη «περίοδος των τυφώνων» στις ΗΠΑ ξεκινά την πρώτη Ιουνίου και διαρκεί μέχρι την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου.

«Η υπηρεσία μας προβλέπει ότι και η φετινή περίοδος θα είναι εντονότερη του φυσιολογικού. Θα έχουμε 13 ώς 16 ισχυρές καταιγίδες, από τις οποίες οκτώ έως δέκα θα εξελιχθούν σε τυφώνες» δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας, αντιναύαρχος Κόνραντ Λάουτενμπάχερ. Επίσης, τέσσερις ως έξι τυφώνες θα έχουν μεγάλη ένταση, θα μπορούν να καταταγούν τουλάχιστον στην κατηγορία 3.

«Δεν πιστεύουμε, ωστόσο, ότι φέτος θα ξαναζήσουμε τα περσινά, το ρεκόρ τυφώνων. Αλλά και πάλι ο αριθμός που τώρα προβλέπουμε θα ξεπεράσει τον εποχιακό μέσο όρο» δήλωσε ο Λάουτενμπάχερ σε συνέντευξη Τύπου. Οπως εξήγησε, ο μέσος όρος για τη συγκεκριμένη εποχή είναι 11 ισχυρές καταιγίδες, μεταξύ των οποίων έξι τυφώνες. Οι δύο από αυτούς μάλιστα κατατάσσονται αναλόγως με την ισχύ τους τουλάχιστον στην κατηγορία 3. «Κάλλιστα μπορούμε να πούμε ότι οι συνεργάτες μας μετρούν τον παλμό του πλανήτη και κατασκευάζουν προγνώσεις πιο ακριβείς και μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να προετοιμαστεί καταλλήλως».

Κατά την περυσινή περίοδο καταγράφηκαν 28 καταιγίδες – αριθμός ρεκόρ. Οι δεκαπέντε εξελίχθηκαν σε τυφώνες. H αμερικανική υπηρεσία είχε προβλέψει μόλις εννιά τυφώνες.

Ο χειρότερος που έπληξε πέρυσι της ΗΠΑ ήταν ο τυφώνας Κατρίνα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία τουλάχιστον 1.300 άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της Κατρίνα, που, μετέβαλλε σε… Ατλαντίδα το 80% της Νέας Ορλεάνης. Το συνολικό κόστος των ζημιών υπολογίζεται στα 96 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο αντιναύαρχος Λάουτενμπάχερ υποστηρίζει ότι για να εξασφαλισθεί η ακρίβεια των προβλέψεων δαπανήθηκαν χιλιάδες ώρες έρευνας. «H πενθήμερη μετεωρολογική πρόβλεψη είναι σήμερα εξίσου αξιόπιστη με την πρόβλεψη των τριών ημερών πριν από δέκα χρόνια».

Η υπηρεσία αναμένεται το καλοκαίρι να θέσει σε λειτουργία ιστοσελίδα στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρει οποιαδήποτε πληροφορία θελήσει για τους τυφώνες, δεδομένα, προβλέψεις ή ακόμα και λεπτομέρειες των προσπαθειών αποκατάστασης τυχόν ζημιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή