ΚΟΣΜΟΣ

Αποχρωσεις

Ερωτας ή προξενιό

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε καταστρώσει μια χαρά τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση του ζέοντος δημογραφικού προβλήματος στη χώρα: με την έλευση του καλοκαιριού θα υποστήριζε ανοιχτά και με κάθε τρόπο τη «δουλειά» των γραφείων συνοικεσίων. Κι αυτό, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την παλιά, καλή «συνταγή» του προξενιού, που μπορεί να είχε περάσει στα αζήτητα, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, προς όφελος των γάμων από έρωτα, αλλά αν μη τι άλλο «έδινε» παιδιά, ανανεώνοντας την ιαπωνική κοινωνία και οικονομία. Ωστόσο, τα πάντα ανατράπηκαν, πριν καλά καλά αρχίσουν, μετά την αποκάλυψη ότι δύο από τα μεγαλύτερα γραφεία συνοικεσίων της χώρας εμφάνιζαν ψεύτικα στοιχεία επιτυχίας. Μια έρευνα της αρμόδιας Επιτροπής περί αθέμιτου ανταγωνισμού αποκάλυψε ότι τα εν λόγω γραφεία παρουσίαζαν ποσοστά επιτυχίας διπλάσια από τα πραγματικά, τινάζοντας στον αέρα μαζί με την αξιοπιστία τους κι εκείνη της κυβέρνησης. Διότι με ποια επιχειρήματα, τώρα, ο κ. Κοϊζούμι να πείσει τους νέους ότι τίποτα το μεμπτό δεν υπάρχει στο να αναζητεί κάποιος το ιδανικό ταίρι με τη βοήθεια… μεσάζοντα, ο οποίος υποτίθεται ότι γνωρίζει καλύτερα από τον… τυφλό Ερωτα.

Επικίνδυνες πατάτες

Οι εργαζόμενοι σε βρετανικό εργαστήριο παρασκευής «τσιπς» δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν ένας συνάδελφός τους εντόπισε ανάμεσα στις πατάτες που καθάριζε έναν επικρουστήρα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και το εργαστήριο έκλεισε για δύο μέρες, την περασμένη εβδομάδα, έως ότου οι αρμόδιοι ολοκληρώσουν την έρευνα. Και καλώς έπραξαν, δεδομένου ότι ανάμεσα στις πατάτες, οι οποίες είχαν εισαχθεί από το Βέλγιο και τη Γαλλία, εντοπίστηκε ακόμη και χειροβομβίδα, η οποία και απενεργοποιήθηκε από ειδικούς του στρατού. Εξηγήσεις για το πώς και το γιατί βρέθηκαν εκρηκτικά στα τσουβάλια με τις πατάτες δεν δόθηκαν, ίσως γιατί ακόμη δεν έχουν απαντηθεί τα σχετικά ερωτήματα. Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα είτε πρόκειται για κακόγουστο αστείο είτε για κάποιου είδους εμπλοκή. Ενδεχομένως, τα εκρηκτικά να είχαν άλλο προορισμό κι αλλού βρέθηκαν. Κι αλίμονο σ’ αυτόν που θα κριθεί υπεύθυνος.

Κατρακύλα

Σε επιφυλακή βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι αστυνομικοί της Ινδίας, καθώς υπάρχει εύλογη ανησυχία ότι η πρόσφατη κατρακύλα του χρηματιστηρίου της Βομβάης μπορεί να οδηγήσει σε ομαδικές αυτοκτονίες. Οι αστυνομικοί, μαθαίνουμε, έχουν λάβει θέσεις κοντά σε ποτάμια, λίμνες και κανάλια, όπου μπορεί να επιχειρήσουν το απονενοημένο διάβημα οι χαμένοι του χρηματιστηρίου. Μέσα σε λίγες ώρες, επενδυτές και μέτοχοι έχασαν εκατομμύρια δολάρια, περιουσίες καταστράφηκαν και μεγαλεπήβολα σχέδια ναυάγησαν. Οι λιγότερο ψύχραιμοι μπορεί και να μην αντέξουν στην αφόρητη πίεση· άλλωστε μιλάμε για πτώση 20 ποσοστιαίων μονάδων, σε διάστημα δύο μόλις συνεδριάσεων που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να αντιμετωπιστεί από τους χαμένους, αλλά γιατί οπωσδήποτε και «ξοφλημένους»;