«Μαύροι» μήνες, ο Μάρτης και ο Απρίλης για τους Ιρακινούς

«Μαύροι» μήνες, ο Μάρτης και ο Απρίλης για τους Ιρακινούς

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Σχεδόν 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο στο Ιράκ, αποκαλύπτεται σε έκθεση του ΟΗΕ, ενώ ο νέος πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε να πατάξει την τρομοκρατία και να διαλύσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να υποβαθμίσει την προοπτική αποχώρησης σημαντικού αριθμού αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος ήταν από τους σκληρότερους για τους Ιρακινούς, καθώς η θρησκευτική βία μεταξύ σιιτών-σουνιτών βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, μετά την καταστροφή του σιιτικού τεμένους Ασκαρίγια στα τέλη Φεβρουαρίου και τα κόμματα έριζαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτό το διάστημα «από το νεκροτομείο της Βαγδάτης εκδόθηκαν 1.294 πιστοποιητικά θανάτου τον μήνα Μάρτιο και 1.155 τον Απρίλιο». Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε τραύματα από πυροβόλα όπλα, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ. «Ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης βίας, οι Ιρακινοί συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους είτε εθελοντικά είτε κατόπιν απειλών από αντάρτες, παραστρατιωτικούς ή ένοπλες ομάδες». Από τις 22 Φεβρουαρίου περισσότεροι από 85 χιλιάδες Ιρακινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε περιοχές όπου ζουν ομόδοξοί τους. Επιπλέον, στην έκθεση του ΟΗΕ τονίζεται ότι «οι δικαστικές αρχές δεν είναι πάντα σε θέση να ασκήσουν την εξουσία τους ανεξαρτήτως ή αποτελεσματικώς» και ότι πολλές υποθέσεις φόνων, βασανιστηρίων και κακοποίησης διερευνώνται ανεπαρκώς ή καθόλου.

23 οι νεκροί χθες

Χθες στο Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αστυνομικό τμήμα σιιτικής γειτονιάς της Βαγδάτης. Από την έκρηξη στην Σαντρ Σίτι τραυματίστηκαν 16 άνθρωποι. Ακόμη πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν από έκρηξη σε πλατεία, επίσης σε σιιτική γειτονιά της Βαγδάτης.

Τέλος, ο σιίτης πρωθυπουργός κ. Νούρι Μαλικί δήλωσε ότι μέχρι το Σάββατο θα παρουσιάσει τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας, ολοκληρώνοντας τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. H κυβέρνηση στην οποία μετέχουν σιίτες, Κούρδοι και σουνίτες ελπίζεται ότι θα στερήσει από τους αντάρτες λαϊκή υποστήριξη. Πάντως, χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου επανέλαβε ότι η εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράκ θα καθορίσει πότε θα αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή