«Με τρομοκρατία απαντά ο Μπους στην τρομοκρατία»

«Με τρομοκρατία απαντά ο Μπους στην τρομοκρατία»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο πόλεμος της κυβέρνησης Μπους κατά της τρομοκρατίας μόνο την τρομοκρατία δεν έχει στόχο», επανέλαβε για πολλοστή φορά ο Νόαμ Τσόμσκι χθες το μεσημέρι, σε ειδική συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Δημαρχείο του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Ο γνωστός για τις «αντιαμερικανικές» του θέσεις Αμερικανός στοχαστής βρίσκεται από προχθές στη χώρα μας, προσκεκλημένος για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα «Ηθική και πολιτική», που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Ν. Τσόμσκι δεν πρωτοτύπησε ούτε είπε κάτι που δεν είχε ξαναπεί. Επανέλαβε ότι «η έννοια «τρομοκρατία» είναι πολύ ρευστή. Η Γκεστάπο υποτίθεται ότι είχε στόχο τους τρομοκράτες της εποχής. Μέσα από αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση Μπους απαντά στην τρομοκρατία με μια δική της τρομοκρατία». Διευκρίνισε ότι στο Ιράκ όντως υπήρχαν οι εγκαταστάσεις για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, οι οποίες ελέγχονταν και προστατεύονταν από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Ωστόσο, «με το που οι ΗΠΑ και η Βρετανία εισέβαλαν στη χώρα, οι εγκαταστάσεις αυτές εγκαταλείφθηκαν και λεηλατήθηκαν. Τον Ντόναλντ Ράμσφελντ δεν τον απασχολούσε η φύλαξή τους – διότι την κυβέρνησή του δεν την απασχολούσαν οι τρομοκράτες. Μετά την εισβολή, ο κίνδυνος για τον οποίο μας μιλούσε η κυβέρνηση Μπους, να πέσουν αυτά τα όπλα σε λάθος χέρια, έγινε πραγματικότητα». Ο Ν. Τσόμσκι αναφέρθηκε ακόμα στη νέα υστερία που έχει κατακλύσει τις ΗΠΑ για τους Μεξικανούς μετανάστες. «Υποτίθεται ότι ο κίνδυνος διείσδυσης τρομοκρατών στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλος στα σύνορα με τον Καναδά. Ο Μπους όμως μετέφερε συνοριοφύλακες από τον Βορρά στα σύνορα με το Μεξικό όπου ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος. Η ειρωνεία είναι ότι το νότιο τμήμα των ΗΠΑ ανήκε κάποτε στο Μεξικό και τους το πήραμε με πόλεμο».

Επίσης, για την κρίση στο Νταρφούρ, ο Αμερικανός καθηγητής παραδέχθηκε ότι «ενδεχομένως να καταστεί αναγκαία μια στρατιωτική επέμβαση, αρκεί να γίνει κατόπιν προσεκτικής μελέτης και συνδυαστικά, από αφρικανικές δυνάμεις και άνδρες του ΟΗΕ». Επισήμανε ότι «θηριωδίες δεν διαπράττονται μόνο στο Νταρφούρ αλλά και στο ανατολικό Κονγκό και σε άλλες αφρικανικές χώρες. Αλλά στη Δύση ενδιαφερόμαστε μόνο για τις ακρότητες εκείνες που μας συμφέρουν ιδεολογικά και πολιτικά. Στο Νταρφούρ π.χ. οι υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν εκεί είναι οι Αραβες, άρα μας βολεύει να αναμιχθούμε».

Ισως η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της συνέντευξης Τύπου να ήταν όταν αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των Αμερικανών πολιτών απέναντι στον περίφημο Πατριωτικό Νόμο της κυβέρνησης Μπους. «Ξέρετε, ο νόμος αυτός δίνει το δικαίωμα στο FBI να ζητήσει από τις δανειστικές βιβλιοθήκες τα ηλεκτρονικά τους αρχεία για να γνωρίζει τι βιβλία δανειζόμαστε και διαβάζουμε. Λοιπόν, σε μικρές βιβλιοθήκες στις μεσοδυτικές πολιτείες, οι υπεύθυνοι, αν και συντηρητικοί, αρνήθηκαν πεισματικά να συμμορφωθούν, θεωρώντας ότι αυτό θα απειλούσε τα δημοκρατικά θεμέλια της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή