Διασφαλίσεις για την ενέργεια ζητεί η Ε.Ε. από τη Ρωσία

Διασφαλίσεις για την ενέργεια ζητεί η Ε.Ε. από τη Ρωσία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΤΣΙ. Ενεργειακά θέματα σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και τη σταθερότητα στη ζήτηση και προσφορά ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο συνάντησης που έχει σήμερα στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, και τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σούσελ.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται με νωπές ακόμη τις αναμνήσεις από την ανταλλαγή φραστικών πυρών ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, με αιχμή του δόρατος την ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας, η ευρωπαϊκή πλευρά θα επιδιώξει δέσμευση της Ρωσίας πως δεν θα επαναληφθεί κρίση παρόμοια με τη ρωσοουκρανική του περασμένου Ιανουαρίου, όταν η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία έπληξε τη δυτική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή ενωση, δεύτερη σε μέγεθος ενεργειακή αγορά του κόσμου, καλύπτει το 25% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από ρωσικές εισαγωγές. Δεδομένου, όμως, ότι έχει εκφράσει ανησυχία για τη μεγάλη ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία ενώ έχει δείξει διάθεση να εναντιωθεί στις επεκτατικές τάσεις του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, η Ρωσία ενδιαφέρεται να διασφαλίσει σταθερή ζήτηση για τις ενεργειακές της πηγές για χρονικό ορίζοντα 10 με 20 ετών. Ενδεικτική του κλίματος έντασης στις σχέσεις των δύο πλευρών ήταν η πρόσφατη παραδοχή του Ρώσου προέδρου ότι η Ρωσία αρχίζει να ψάχνει για άλλες αγορές, καθώς «ακούει συνέχεια ότι αποτελεί απειλή για την Ευρώπη η εξάρτηση από τη Ρωσία». Οπως, άλλωστε, επισημαίνει ο Αλεξάντερ Πικάγιεφ, αναλυτής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, «η Κίνα εκφράζει τεράστιο ενδιαφέρον για τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας και η εναλλακτική λύση, που προσφέρει, δίνει στη Ρωσία διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στις συνομιλίες της με τους Ευρωπαίους».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, έχει εκφράσει ικανοποίηση για την υπόσχεση που έλαβε την Τρίτη από τη Ρωσία ότι θα αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της ενέργειας. Εν όψει της συνάντησης στο Σότσι, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας, Βίκτορ Κριστένκο, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε «πολύ καθησυχαστική».

Την ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τους άλλοτε δορυφόρους της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης προδίδει, άλλωστε, η συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο Κίεβο οι ηγέτες τεσσάρων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, Γεωργίας, Ουκρανίας, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβίας, και η οποία κατέληξε σε αναθέρμανση παλαιότερης συμφωνίας για μεταξύ τους συνεργασία και στήριξη στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή