ΗΠΑ: Οχι σε απευθείας επαφές

ΗΠΑ: Οχι σε απευθείας επαφές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενώ οι μεγάλες δυνάμεις συζητούσαν, χθες στο Λονδίνο, ένα νέο πακέτο ευρωπαϊκών προτάσεων προς την Τεχεράνη, με στόχο την άρση του αδιεξόδου στην υφιστάμενη κρίση με τα πυρηνικά του Ιράν, η Ουάσιγκτον αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις μαζί του, αν αυτό δεν αναστείλει προηγουμένως την επίμαχη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου.

Δεν αλλάζει στάση

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου διευκρίνισε χθες ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της κυβέρνησης και του ίδιου του προέδρου», αν προηγουμένως η Τεχεράνη δεν αναστείλει όλες τις πυρηνικές της δραστηριότητες. Με αυτήν τη δήλωση, ο Λευκός Οίκος ουσιαστικά απάντησε στο δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», που ανέφερε ότι οι Ιρανοί επιδιώκουν απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και κομιστής αυτού του μηνύματος προς την Ουάσιγκτον είναι (μεταξύ άλλων και) ο Μοχάμεντ Μπαραντέι, επικεφαλής της ΙΑΕΑ, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί χθες με την Κοντολίζα Ράις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν απαραίτητη μια απευθείας εμπλοκή της Ουάσιγκτον, ώστε να διαλυθούν οι ανησυχίες της Τεχεράνης για πιθανή στρατιωτική επίθεση εναντίον της.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου περιόρισε ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες για την επίτευξη συναίνεσης στη συνάντηση του Λονδίνου. Εκεί, οι αντιπροσωπείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) και της Γερμανίας συζητούσαν το ευρωπαϊκό πακέτο προτάσεων, σε μια ακόμη προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, σχετικά με το πώς θα δελεάσουν την Τεχεράνη, ώστε να αναστείλει την επίμαχη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου. Κι αυτό, τόσο επειδή το Ιράν αρνείται να αποποιηθεί του δικαιώματός του στην πυρηνική τεχνολογία, όσο και επειδή Πεκίνο και Μόσχα αρνούνται να συναινέσουν στην απειλή κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

«Είναι σημαντική συνάντηση η σημερινή, αλλά υποθέτω ότι δεν θα είναι η τελευταία», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ, πριν αρχίσει η συνεδρίαση. Εμφανώς απαισιόδοξο ήταν και το σχόλιο Ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος παρατήρησε ότι «ουσιαστικά πρόκειται για μια ακαδημαϊκή άσκηση, δεδομένου ότι οι Ιρανοί έχουν αποσαφηνίσει ότι δεν θα δεχθούν καμία προσφορά».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε εκ νέου χθες το Ιράν «να μην απορρίπτει τίποτα εκ προοιμίου» και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό (για το Ιράν) να άρει τη σκιά της αβεβαιότητας, που καλύπτει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι εξίσου σημαντικό για μας να διαβεβαιώσουμε το Ιράν ότι κανείς δεν είναι αντίθετος με την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας».

Εις ώτα μη ακουόντων

Ωστόσο, οι παραινέσεις του γ.γ. του ΟΗΕ και προς τις δύο πλευρές φαίνεται ότι απευθύνονται εις ώτα μη ακουόντων. Ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι «εξυφαίνουν συνωμοσίες», με στόχο να προκαλέσουν εθνική ένταση και να αποσταθεροποιήσουν το Ιράν. «Πρέπει να γνωρίζουν (οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους) ότι δεν θα επιτύχουν να προκαλέσουν διχασμό και διαφωνίες στο ιρανικό έθνος, με τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους», είπε σε απευθείας μετάδοση από την κρατική τηλεόραση. Στην ίδια ομιλία του, εξήρε τους νέους Ιρανούς επιστήμονες, στους οποίους απέδωσε την πυρηνική πρόοδο της χώρας και απείλησε με «ιστορικό ράπισμα» όποιον τολμήσει να επιτεθεί κατά του ιρανικού λαού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή