Μικροί στρατοί στην «Υπηρεσία Προστασίας Εγκαταστάσεων»

Μικροί στρατοί στην «Υπηρεσία Προστασίας Εγκαταστάσεων»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ενώ οι σουνίτες κατηγορούν το υπουργείο Εσωτερικών, οι ηγέτες των σιιτών εξοργίζονται με την Υπηρεσία Προστασίας Εγκαταστάσεων (FPS), μια δύναμη 145.000 ανδρών η οποία ελέγχει 27 υπουργεία. «Σε κάθε υπουργείο υπάρχουν 7.000 έως 15.000 ένοπλοι άνδρες, λέει ένας εκ των σιιτών ηγετών. «Ορισμένοι εξ αυτών έχουν διαπράξει πολλά εγκλήματα». Μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες ομάδες της FPS διαθέτει το υπουργείο Πετρελαίου. Η ομάδα αυτή αποτελείται από 20.000 στρατιώτες οι οποίοι έχουν αναλάβει την προστασία των διυλιστηρίων και άλλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη χώρα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της FPS, τον κ. Τουάνι, η πρώτη μονάδα 16.000 ανδρών συστάθηκε, με παράδοξο τρόπο, από μια βρετανική εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων η οποία ούτε εκπαίδευσε τους άνδρες ούτε είχε ελέγξει το παρελθόν τους για να διαπιστώσει αν είχαν διαπράξει εγκλήματα ή αν συνδέονταν με τις δυνάμεις ασφαλείας του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η FPS συστάθηκε αρχικώς το 2003 και αποτελείτο από 4.000 άνδρες που ανέλαβαν την προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ όπως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και τα διυλιστήρια. Καθώς όμως πύκνωναν οι επιθέσεις των ανταρτών και οι Αμερικανοί χρειάζονταν τα στρατεύματά τους για τις μάχες εναντίον τους, η δύναμη της FPS ενισχύθηκε. Από τον Αύγουστο του 2004 ώς τον Ιανουάριο του 2005 οι άνδρες της FPS αυξήθηκαν από 4.000 σε 60.000. Ο άνθρωπος που επόπτευσε την ενίσχυση της FPS ήταν ο Μπ. Τζ. Τέρνερ, ένας 64χρονος σύμβουλος επιχειρήσεων από τη Φλώριδα. Ο ίδιος λέει ότι οι φρουροί της FPS εκπαιδεύτηκαν μόνο τρεις μέρες και αμείβονταν με τα μισά χρήματα από ό,τι οι άνδρες της αστυνομίας. Από τη στιγμή που τα υπουργεία άρχισαν να πληρώνουν τους μισθούς των ανδρών της υπηρεσίας, οι μονάδες της FPS έγιναν «μικροί στρατοί». Πιστοί στα υπουργεία που τους πλήρωναν.

Σύμφωνα με την έκθεση ομάδας Αμερικανών ειδικών που ανέλαβαν να ελέγξουν τα αμερικανικά προγράμματα στο Ιράκ, από τους 21.000 άνδρες που επρόκειτο να εκπαιδευτούν, εκπαιδεύτηκαν τελικώς μόνο 11.100, και από τα 9.792 αυτόματα όπλα που είχαν αγοραστεί γι’ αυτούς, οι ελεγκτές εντόπισαν μόνο τα 3.015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή