Στο δικαστικό εδώλιο από χθες και ο Ταρέκ Αζίζ

Στο δικαστικό εδώλιο από χθες και ο Ταρέκ Αζίζ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τρία χρόνια στη φυλακή πραγματοποίησε χθες ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρέκ Αζίζ. Ο Αζίζ κάθησε αδύναμος και καταβεβλημένος στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην επεισοδιακή δίκη της τέως ιρακινής ηγεσίας. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί Αλ Μαλικί δήλωσε χθες ότι σε ενάμιση χρόνο η κυβέρνησή του θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την ασφάλεια του Ιράκ, θέση που δεν θεωρείται ρεαλιστική στην Ουάσιγκτον ή στο Λονδίνο.

Ο Ταρέκ Αζίζ, όπως και ο πρώην πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν και οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών, κατηγορείται για τη δολοφονία 148 κατοίκων του σιιτικού χωριού Ντουτζάιλ το 1982. Η δίκη, για την οποία οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι δεν τηρεί τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, αναμένεται να λήξει στο τέλος Ιουνίου και η απόφαση να εκδοθεί τον Ιούλιο. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου δι’ απαγχονισμού.

«Εύλογη άμυνα»

Ο Αζίζ δεν αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του διέταξε τις εκτελέσεις, αλλά τις χαρακτήρισε εύλογη άμυνα εφόσον στο χωριό είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας κατά του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Αζίζ είπε ότι οι εγκληματίες ανήκουν στο σιιτικό κόμμα Ντάβα που, μετά μακρά περίοδο διώξεων, έχει αναλάβει τώρα την εξουσία στο Ιράκ και ότι, λόγω των επιθέσεων του κόμματος αυτού κατά του ιρακινού κράτους, η κυβέρνηση της Βαγδάτης είχε δικαίωμα να το καταστείλει.

Η δίκη διεξήχθη για μια ακόμη φορά σε κλίμα μεγάλης έντασης, με πρωταγωνιστή όχι τον Ταρέκ Αζίζ, αλλά τον Σαντάμ Χουσεΐν. «Κύριε δικαστά, βρίσκεστε μπροστά σε μια μεγάλη υπόθεση, πρέπει όλοι να ελέγχουμε τους εαυτούς μας και να μιλούμε με ηρεμία», είπε ο πρώην αρχηγός της φοβερής ιρακινής μυστικής υπηρεσίας «Μουχαμπαράτ», Μπαρζάν Ιμπραήμ. «Κάτσε κάτω, αν συνεχίσεις θα σε πετάξω έξω», απάντησε ο δικαστής Ραούφ Αμπντέλ Ραχμάν. «Θέλετε να κλείνετε τα στόματα κατ’ αυτόν τον τρόπο;» πετάχτηκε ο Σαντάμ Χουσεΐν. «Ησυχία», φώναξε ο δικαστής, «είσαι κατηγορούμενος». «Είμαι ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο πρόεδρός σου και εσύ με εξέλεξες», ήταν η απάντηση.

Αισιοδοξία Μαλικί

Στο μεταξύ, σε άλλο σημείο της οχυρωμένης Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης, ο πρωθυπουργός Αλ Μαλικί υποδεχόταν τον Δανό ομόλογό του Φο Ράσμουσεν. «Οι δυνάμεις μας θα είναι σε θέση να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο της ασφάλειας σε όλες τις επαρχίες σε ενάμιση χρόνο», είπε μετά τη συνάντηση ο Αλ Μαλικί.

Ομως, ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του αμερικανικού επιτελείου ταξίαρχος Κάρτερ Χαμ δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη του συγκεκριμένους στόχους για μείωση της αμερικανικής παρουσίας φέτος, παρά τους αισιόδοξους στόχους του Αλ Μαλικί. Παράλληλα, μιλώντας στο CNN, ο Αμερικανός πρέσβης στη Βαγδάτη Ζαλμάι Χαλιλζάντ παραδέχθηκε ότι τμήματα της χώρας δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση ούτε από τα ξένα στρατεύματα. «Τμήματα της επαρχίας Ανμπάρ ελέγχονται από τρομοκράτες και αντάρτες», είπε ο Χαλιλζάντ, ενώ διεξάγονται μάχες με στόχο την ανακατάληψη από τους Αμερικανούς της πόλης Ραμαντί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή