ΚΟΣΜΟΣ

«Ερχεται» πανδημία γρίπης;

ΓΕΝΕΥΗ. Δεν αποκλείεται ο ιός της γρίπης των πουλερικών, που σκότωσε έξι μέλη της ίδιας οικογένειας στην Ινδονησία, να μεταδόθηκε απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο, αναφέρει ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα μιας πανδημίας γρίπης που θα κοστίσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων είχε σημαντικές επιπτώσεις στις ασιατικές χώρες. «Πρόκειται για την πιο σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τον ιό μετά το 2003», υπογράμμισε ο Πίτερ Κόρντινγκλι εκπρόσωπος Τύπου του περιφερειακού γραφείου της ΠΟΥ για τον Δυτικό Ειρηνικό. «Εχουμε ήδη στείλει ομάδα στην περιοχή και εξετάζει τι συμβαίνει. Δεν κατάφεραν, όμως, να βρουν την προέλευση της λοίμωξης, να βρουν κάποιο ζώο που την προκάλεσε. Είναι η πρώτη φορά που δεν μπορούμε να το βρούμε».

Εξι από τα επτά μέλη μιας οικογένειας στη βόρεια Σουμάτρα που προσβλήθηκαν από το στέλεχος H5N1 απεβίωσαν. H ΠΟΥ ερευνά αν το στέλεχος μεταδόθηκε από τον ένα στον άλλο. Βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος καμιά ένδειξη μετάλλαξης του ιού ώστε να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ ανθρώπων. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού από τη Γενεύη ερωτηθείσα σχετικά με το κατά πόσο επικεφαλής για την πανδημία θα αναλάβει υψηλότερος αξιωματούχος, απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση «δεν υφίσταται λόγος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ανησυχία που προκαλεί η ύπαρξη ομάδας μολύνσεων από τον θανατηφόρο ιό, δεν είναι η πρώτη φορά που απαντάται κάτι τέτοιο. Μεμονωμένες περιπτώσεις απευθείας μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο καταγράφηκαν και στο παρελθόν, όπως συνέβη μεταξύ ενός κοριτσιού και της μητέρας στην Ταϊλάνδη. Οπως απεδείχθη τέτοιες περιπτώσεις δεν εξελίχθηκαν σε πανδημία.

Οπως και να έχει ακόμα και ως επιστημονικό παράδοξο, η εξέλιξη ανησυχεί τους επιστήμονες. «Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το χρονικό σημείο. Θα μπορούσε να είναι απευθείας μετάδοση του ιού από το ένα μέλος της οικογένειας στο άλλο», εξηγεί ο Κόρντινγκλι. «Αυτό που τώρα αναζητούμε είναι να δούμε κατά πόσο και κάποια μέλη εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος προσβλήθηκαν από το H5N1. Πράγματι, αν έχει συμβεί αυτό, τα πράγματα θα είναι ανησυχητικά. Ομως, μέχρι στιγμής δεν βρήκαμε την παραμικρή ένδειξη που να υποδεικνύει λοίμωξη στο κοινωνικό περιβάλλον».

Ο δρ Στίβεν Μπιοργκ, συντονιστής της ομάδας της ΠΟΥ, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο χωριό Κούμπου Σεμπελάνγκ, όπου ζούσε η οικογένεια, τόνισε ότι στα δείγματα που ελήφθησαν από τα θύματα του ιού δεν διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή της γενετικής δομής του στελέχους H5N1. «H αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού του ιού και από τα οκτώ κρούσματα δεν έδειξε τη γενετική ανασύνθεσή του με γονίδια από ιό ανθρώπινης γρίπης ή από αυτόν που προσβάλλει τους χοίρους, ούτε μετάλλαξή του.» O δρ Μπιοργκ εξήγησε ότι πρώτο θύμα του ιού ήταν γυναίκα που εργαζόταν σε ανοικτή αγορά, στην οποία πωλούνταν και ζωντανά πουλερικά.

Οι ειδικοί τώρα προσπαθούν να βρουν κατά πόσο πράγματι η γυναίκα προσβλήθηκε εκεί από το φονικό στέλεχος της γρίπης των πτηνών. Το πρώτο θύμα απεβίωσε στις 4 Μαΐου. Αν και δεν διαπιστώθηκε εργαστηριακά ότι είχε πράγματι προσβληθεί από το H5N1, η ΠΟΥ τη συμπεριλαμβάνει μεταξύ της οικογενειακής ομάδας που μολύνθηκε από τον ιό. Σήμερα, μόνο ο 25χρονος αδελφός παραμένει ζωντανός αν και έχει προσβληθεί από το Η5Ν1.

«Ολα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτής της ομάδας είχαν χρονικώς μακρά και στενή επαφή με κάποιον ασθενή κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του», αναφέρει η ΠΟΥ σε ανακοίνωσή της.

Ηδη, η ομάδα του δόκτορος Μπιοργκ λαμβάνει δείγματα από τους συγχωριανούς της οικογένειας για να διαπιστώσει αν και αυτοί έχουν μολυνθεί.

Σύμφωνα με κτηνίατρο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αντισώματα στον ιό βρέθηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν από κοτόπουλα και πάπιες. Είναι ασαφές, ωστόσο, αν αυτά είχαν μολυνθεί προτού αρρωστήσει η οικογένεια ή μετά. Επίσης, κοντά στο χωριό έχουν βρεθεί νεκρά πουλερικά, αλλά ακόμα δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων τους.

Πανικός στις αγορές

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η είδηση της πιθανής μετάδοσης του Η5Ν1 από άνθρωπο σε άνθρωπο προκάλεσε αντιδράσεις πανικού στις αγορές, ενισχύοντας τις απώλειες ασιατικών νομισμάτων και αυξάνοντας τη ζήτηση ασφαλών ομολόγων.

Η ρουπία της Ινδονησίας υποχώρησε στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τριών μηνών έναντι του δολαρίου, ενώ πλήγμα υπέστη και το ιαπωνικό γιεν. Η Ευρώπη αντέδρασε με αύξηση της ζήτησης των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, ενώ ενδεικτική είναι η χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής της British Airways, η οποία υποχώρησε χθες σημαντικά, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η τουριστική βιομηχανία θα είναι η πρώτη που θα υποφέρει σε περίπτωση ξεσπάσματος πανδημίας γρίπης.