ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξάρτητο Κόσοβο θέλει ο Κλαρκ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θέλησε να προδικάσει χθες ο εν αποστρατεία Αμερικανός στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, δηλώντας ότι σύντομα και μάλιστα εντός ολίγων μηνών η σερβική περιοχή του Κοσόβου θα γίνει ανεξάρτητη. Ο κ. Κλαρκ, γνωστός στο ευρύ κοινό από τους ανηλεείς νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον της Σερβίας το 1999 έκανε αυτήν τη δήλωση απευθυνόμενος στους Αλβανούς ηγέτες στην Πρίστινα, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις «δυνατές, θετικές και γεμάτες οραματισμούς προτάσεις για την εξεύρεση λύσης στην υπόθεση του Κοσόβου», το οποίο σημειωτέον τελεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών μετά το τέλος του πολέμου.

Θέμα μηνών

«Είμαι βέβαιος ότι το θέμα θα λυθεί πολύ σύντομα και πιθανότατα εντός ολίγων μηνών. Το Κόσοβο θα γίνει ανεξάρτητο και οι πολίτες του θα σέβονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός, ο οποίος προσέθεσε ότι το Κόσοβο θα γίνει δεκτό στη μεγάλη διεθνή οικογένεια και θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για τους πολίτες του να ευημερήσουν, να αποκτήσουν μεγάλες οικογένειες και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Ο κ. Κλαρκ πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη διαφιλονικούμενη επαρχία και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο Φατμίρ Σέγντιου και τον πρωθυπουργό Αγκιμ Τσέκου, ο οποίος δήλωσε ότι ο Κλαρκ είναι μεγάλος φίλος. «Είναι και θα παραμείνει εκλεκτός στα μάτια του λαού των Κοσοβάρων», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών υποχρεώθηκε να ρίξει δακρυγόνα εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους Αλβανών στις νότιες περιοχές της επαρχίας που πετούσαν πέτρες σε οχήματα του ΟΗΕ που συνόδευαν Σέρβους δικηγόρους.

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι Μάικλ Πολτ παρότρυνε τη Σερβία να οικοδομήσει μια νέα σχέση με το Μαυροβούνιο μετά το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, τη στιγμή που εκ πρώτης όψεως επικρατεί σχετική ηρεμία στο μέτωπο του διαζυγίου Μαυροβουνίου-Σερβίας, με ήπιες φωνές διαμαρτυρίας εκ μέρους των οπαδών της διατήρησης της ομοσπονδίας.

Είναι προφανές ότι η Σερβία παραμένει προσανατολισμένη στην Ε.Ε. και θεωρεί μονόδρομο αυτήν την πορεία, εξ ου και αποφεύγει οποιαδήποτε όξυνση με το Μαυροβούνιο. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος απευθύνει έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, αλλά και τις πόρτες, παρά το ότι δεν επετεύχθη η σύλληψη του καταζητούμενου Ράτκο Μλάντιτς.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση μάς φοβάται», δήλωσε ο κ. Ντράσκοβιτς, προσθέτοντας: «Πώς είναι δυνατόν να σκέπτεται κανείς τον εξευρωπαϊσμό των δυτικών Βαλκανίων εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να κρατάει κλειστές τις πόρτες της στη χώρα μας;»

Καταλήγοντας ο κ. Ντράσκοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ταλίν της Εσθονίας, δήλωσε ότι η Σερβία θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να συλλάβει τον Μλάντιτς αν συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της ένταξης. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο Μλάντιτς βρίσκεται υπό την προστασία του δυνάμεων που παραμένουν πιστοί στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.