Για το «Πλέιμ γκέιτ» θα καταθέσει ο Ντικ Τσένι

Για το «Πλέιμ γκέιτ» θα καταθέσει ο Ντικ Τσένι

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι ενδέχεται να κληθεί ως μάρτυρας στην υπόθεση διαρροής της ιδιότητας της πράκτορος της CIA, Βάλερι Πλέιμ, στην οποία εμπλέκεται ο πρώην προσωπάρχης του αντιπροέδρου, «Σκούτερ» Λίμπι.

Ο ειδικός εισαγγελέας Πάτρικ Φιτζέραλντ, αρμόδιος για τη διερεύνηση της υπόθεσης, κατέθεσε χθες ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου ότι οι χειρόγραφες σημειώσεις του αντιπροέδρου Τσένι, στο περιθώριο άρθρου εφημερίδας για τη Βάλερι Πλέιμ, λίγες ημέρες προτού αποκαλυφθεί η πραγματική της ιδιότητα, αποτελούν κρίσιμο στοιχείο της υπόθεσης.

Ο εισαγγελέας Φιτζέραλντ αναφερόταν σε άρθρο του συζύγου της κ. Πλέιμ και γνωστού επικριτή της κυβέρνησης Μπους, πρέσβη επί τιμή, Τζόζεφ Ουίλσον. Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου, στις 6 Ιουλίου 2003, η ιδιότητα της κ. Πλέιμ, ως μυστικής πράκτορος της CIA, διέρρευσε στον Τύπο.

Αδικο πλήγμα

«Την εποχή εκείνη, ο αντιπρόεδρος Τσένι θεώρησε ότι το προσωπικό του κύρος είχε δεχθεί άδικο πλήγμα», είπε ο κ. Φιτζέραλντ στην κατάθεσή του. Ο πρώην προσωπάρχης του κ. Τσένι, «Σκούτερ» Λίμπι, κατηγορήθηκε για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης και ψευδορκία, τόσο κατά την ανάκρισή του από το FBI όσο και κατά την κατάθεσή του στο Σώμα των Ενόρκων, το οποίο αποφασίζει την άσκηση -ή όχι- δίωξης.

Ο κ. Φιτζέραλντ ανέφερε ότι η επιτυχία της έρευνάς του εξαρτάται άμεσα από τη διαλεύκανση του τι πραγματικά διημείφθη μεταξύ Τσένι και Λίμπι την κρίσιμη εβδομάδα μετά τη δημοσίευση του άρθρου του πρέσβη Ουίλσον. Στο αίτημά του προς το δικαστήριο, ο εισαγγελέας Φιτζέραλντ υποστηρίζει ότι ο Λίμπι έχει παραδεχθεί σε κατάθεσή του ότι συζήτησε το επίμαχο άρθρο με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο.

Την ίδια ώρα, δημοσιογραφικές πληροφορίες της εφημερίδας New York Times έφεραν χθες τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ρόμπερτ Ζέλικ, να σκοπεύει να υποβάλει την παραίτησή του στην πολιτική του προϊσταμένη.

Ο Ζέλικ, υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την υποβάθμισή του σε θώκο υφυπουργού, καθώς για τέσσερα χρόνια ήταν υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου με βαθμό υπουργού.

Περιθωριοποιημένος

Πρόσωπα του στενού του φιλικού περιβάλλοντος εκτιμούν πως ο κ. Ζέλικ αισθάνεται περιθωριοποιημένος στο ΥΠΕΞ, καθώς τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αντιμετωπίζονται από τον Νίκολας Μπερνς.

«Πόλεμος» του FBI με το Κογκρέσο

Σε ευθεία αντιπαράθεση με το FBI βρίσκεται η νομοθετική εξουσία στις ΗΠΑ, με αφορμή την έφοδο ανδρών του FBI στο Κογκρέσο τη νύχτα του Σαββάτου.

Οι κυβερνητικοί πράκτορες αφαίρεσαν έγγραφα του δημοκρατικού μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Λουιζιάνα, Ουίλιαμ Τζέφερσον, ο οποίος κατηγορείται ότι εξασφάλισε πάνω από 400.000 δολάρια σε δωροδοκίες, ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα αφρικανικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Σε μια σπάνια επίδειξη διακομματικής αλληλεγγύης, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές καταδίκασαν την ενέργεια του FBI και απαίτησαν την επιστροφή όλων των εγγράφων που κατασχέθηκαν.

Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανέφερε χθες ότι ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ντένις Χάστερτ, ερευνάται από το FBI για σχέσεις με τον λομπίστα και υπόδικο για απάτες, Τζακ Αμπραμοφ. Η άμεση αντίδραση του κ. Χάστερτ (υπ’ αριθμόν τρία στη συνταγματική ιεραρχία των ΗΠΑ, μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο) υποχρέωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να διαψεύσει τη διενέργεια τέτοιας έρευνας, γύρω από τον κ. Χάστερτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή