Ιδιαίτερα σφοδρές μαίνονται οι μάχες στη Σομαλία

Ιδιαίτερα σφοδρές μαίνονται οι μάχες στη Σομαλία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, καθώς οι μάχες για τον έλεγχο στρατηγικών σημείων της πόλης συνεχίζονται μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών.

Οι μάχες έχουν εντοπισθεί αυτές τις ημέρες μεταξύ της ισλαμικής πολιτοφυλακής «Ισλαμικά Δικαστήρια» και του συνασπισμού κοσμικών πολεμάρχων με τίτλο «Αντι-Τρομοκρατική Συμμαχία».

Παρά την κατάπαυση του πυρός, στην οποία έχουν συμφωνήσει οι δύο οργανώσεις πριν από δέκα ημέρες, πάνω από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες των τελευταίων ημερών. Οι σφοδρότερες μάχες σημειώνονται στις βόρειες συνοικίες της πόλης, αν και οι μάχες εξαπλώθηκαν χθες και στα νότια της σομαλικής πρωτεύουσας.

Αυτόπτες μάρτυρες των συγκρούσεων ανέφεραν χθες ότι οι ισλαμιστές πολιτοφύλακες κατέλαβαν το μεγάλης στρατηγικής σημασίας ξενοδοχείο «Σαχάφι». Η Σομαλία στερείται βιώσιμης κυβέρνησης από την εποχή της ανατροπής του προέδρου Σιάντ Μπαρέ το 1991. Οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, όμως, είναι οι πιο βίαιες της τελευταίας δεκαετίας.

Ολμοι και πολυβόλα

Οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν χθες όλμους και βαρέα πολυβόλα, ενώ οι κάτοικοι των βόρειων συνοικιών προσπαθούσαν να διαφύγουν με κάθε μέσον από το πεδίο της μάχης. «Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίσθηκαν στη συνοικία K. Οι τραυματίες πολίτες μεταφέρονται με καροτσάκια οικοδομής στα νοσοκομεία. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο», είπε στο BBC κάτοικος του Μογκαντίσου.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις είχαν ως αφορμή φήμες, οι οποίες ήθελαν τις ΗΠΑ να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια σε συγκεκριμένους πολεμάρχους. Η Ουάσιγκτον αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς και υποστηρίζει ότι προσπαθεί μόνο να «εμποδίσει την εδραίωση τρομοκρατικών οργανώσεων στη Σομαλία», τονίζοντας παράλληλα τη στήριξή της στη μεταβατική κυβέρνηση.

Πολλοί υπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης, όμως, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, καθώς στηρίζουν συγκεκριμένες πλευρές του εμφυλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή