Μπλερ ενημερώνει Μπους για Ιράκ

Μπλερ ενημερώνει Μπους για Ιράκ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το θέμα του Ιράκ κυριάρχησε στις συνομιλίες των κυρίων Μπους και Μπλερ, που συναντήθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ παράλληλα ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να περιορίσει τις προσδοκίες περί επιστροφής σημαντικού αριθμού στρατευμάτων εντός του έτους.

Αντιμετωπίζοντας σκληρή κριτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά και πολύ ισχνά ποσοστά δημοτικότητας, οι δύο πρωτεργάτες της εισβολής στο Ιράκ συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον, ελάχιστες ημέρες μετά το ταξίδι του κ. Μπλερ στη Βαγδάτη. Στο Ιράκ ο κ. Μπλερ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κ. Νούρι Μαλικί, ο οποίος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι σε θέση να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας. O κ. Μπλερ ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για τις εντυπώσεις που αποκόμισε κατά τις συναντήσεις που είχε στο Ιράκ. ΗΠΑ και Βρετανία ελπίζουν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ θα αποδυναμώσει τους αντάρτες επειδή θα τους στερήσει τη λαϊκή υποστήριξη, γεγονός που θα επιτρέψει τη μερική αποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων.

Μια άλλη πτυχή του θέματος που αναμένεται ότι θα συζητηθεί εκτενώς κατά τη διήμερη επίσκεψη του κ. Μπλερ στην Ουάσιγκτον είναι αυτό της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας προς την ιρακινή κυβέρνηση. Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο κ. Μπλερ θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Εθνη να υποστηρίξουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη ιρακινή κυβέρνηση και μάλιστα θα υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μη συμβεί αυτό».

Ο κ. Μοτακί στη Βαγδάτη

Επιπλέον, ο κ. Μπλερ αναμένεται να θίξει και το θέμα της μεταρρύθμισης των διεθνών οργανισμών και ιδιαίτερα του OHE και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πάντως, πίσω στο Λονδίνο ο κ. Μπλερ αντιμετωπίζει ξανά ένα παλαιότερο πρόβλημα, καθώς ο επίτροπος επί της Πληροφόρησης Ρίτσαρντ Τόμας αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιοποιήσει το κείμενο με τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει κατ’ ιδίαν προς τον κ. Μπλερ ο γενικός εισαγγελέας, όσον αφορά τη νομιμότητα της εισβολής στο Ιράκ.

Στην ίδια την πέτρα του σκανδάλου, το Ιράκ, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μπλερ – Μπους, αναμένεται να καταφθάσει στη Βαγδάτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μοτακί, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και άλλους υψηλόβαθμους Ιρακινούς αξιωματούχους.

Πρόκειται γα το πρώτο ταξίδι Ιρανού υπουργού μετά την εκλογή Αχμεντινετζάντ, το περασμένο καλοκαίρι, ενώ οι σχέσεις Ιράν – Ιράκ έχουν βελτιωθεί θεαματικά το τελευταίο διάστημα. Πάντως, ο Ιρανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Μοτακί δεν θα συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τέλος, χθες στο Ιράκ τουλάχιστον έντεκα Ιρακινοί σκοτώθηκαν από εκρήξεις βομβών και επιθέσεις ενόπλων, ενώ απήχθη και ένας δικαστής. Σοβαρά τραυματίστηκε στρατηγός του ιρακινού γενικού επιτελείου, τον οποίο προσπάθησαν να δολοφονήσουν άγνωστοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή