Σε συμβιβασμό οδηγούνται ΗΠΑ και Ιράν

Σε συμβιβασμό οδηγούνται ΗΠΑ και Ιράν

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μια διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές διακρίνεται στον ορίζοντα, μετά την προχθεσινή συνάντηση των «έξι» στο Λονδίνο. Η Τεχεράνη φέρεται διατεθειμένη να υπαναχωρήσει στο ζήτημα του εμπλουτισμού, ενώ τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία διαπίστωσαν «καλή πρόοδο» στην πορεία για τη γεφύρωση των διαφορών τους, όσον αφορά στην κοινή τους δράση έναντι του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η αίσθηση από τις συγκρατημένες δηλώσεις των αξιωματούχων, οι οποίοι μετείχαν στη συνάντηση του Λονδίνου, είναι ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα ικανοποιεί τόσο την απαίτηση της Ουάσιγκτον για λήψη μέτρων εναντίον της Τεχεράνης, όσο και εκείνη της Μόσχας και του Πεκίνου για αποφυγή της στρατιωτικής βίας. Παράλληλα και παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον απέκλεισε το ενδεχόμενο απ’ ευθείας συνομιλιών με την Τεχεράνη, η τελευταία εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με τις ΗΠΑ, αν και χωρίς προϋποθέσεις. Οπως δήλωσε χθες διπλωμάτης της ΙΑΕΑ, ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι μετέφερε στην κ. Κοντολίζα Ράις την πρόθεση της Τεχεράνης να συνομιλήσει «ως ίσος προς ίσον και χωρίς προϋποθέσεις». Ετερος διπλωμάτης ανέφερε ότι ο Αλί Λαριτζανί (επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά) κατέστησε σαφές στον Μπαραντέι ότι «η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί υπό καθεστώς απειλών».

Ο Ιβανόφ στην Τεχεράνη

Χθες έγινε γνωστό ότι ο Ιγκορ Ιβανόφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, θα επισκεφθεί, στις επόμενες ημέρες το Ιράν, έπειτα από πρόσκληση του Λαριτζανί. Αν και δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες γι’ αυτήν τη συνάντηση, φημολογείται ότι μπορεί να κερδίζει εκ νέου έδαφος η παλαιότερη συμβιβαστική ρωσική πρόταση για εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. «Οι ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένες από τη χθεσινή συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νίκολας Μπερνς, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «πολύ παραγωγικές και εποικοδομητικές» τις συνομιλίες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) και της Γερμανίας, την Τετάρτη, στο Λονδίνο. Οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου ενισχύουν την αίσθηση ότι περιορίστηκαν οι διαφορές των έξι «μεγάλων» του κόσμου, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσουν από κοινού πιέσεις στο Ιράν, ώστε αυτό να εγκαταλείψει τη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου. Για «καλή πρόοδο» μίλησε η κ. Ράις και ο Βρετανός αξιωματούχος Τζον Σάουερ, ενώ διπλωμάτης άλλης μετέχουσας χώρας δήλωσε «ενθαρρυμένος από την πορεία που επιτεύχθηκε». Σε επόμενο στάδιο, οι υπουργοί Εξωτερικών των «έξι» θα πρέπει να δώσουν την τελική έγκριση του πακέτου. Πριν από την έναρξη της συνάντησης του Λονδίνου, διπλωμάτες δήλωναν ότι μέρος του υπό συζήτησιν «πακέτου» θα αποτελούσε η διαπραγμάτευση συμβιβασμού -κατά τον οποίο θα αφαιρείτο μεν η απειλή προσφυγής στη βία, αλλά θα παρέμενε η απειλή επιβολής κυρώσεων, αν το Ιράν έμενε αμετακίνητο στις θέσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή