Συνδικαλιστές κατά κυβέρνησης Μέρκελ

Συνδικαλιστές κατά κυβέρνησης Μέρκελ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται πλέον οι αποδοκιμασίες συνδικαλιστών εις βάρος στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση αντιλαϊκών μέτρων στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων: προχθές τα γιουχαΐσματα είχαν αποδέκτη την ίδια την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, χθες είχε σειρά ο σοσιαλδημοκράτης αναπληρωτής της, Φραντς Μίντεφερινγκ. Στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον συνδικαλιστών, 40 παριστάμενοι στέκονταν όρθιοι στη μέση του κοινού, φορώντας μπλουζάκια που έφεραν με κόκκινα γράμματα το σύνθημα «Φτωχοί, αν και εργαζόμενοι».

Και κατά Μέρκελ

Είχε προηγηθεί η ψυχρή υποδοχή που επιφύλαξαν συνδικαλιστές στη Μέρκελ, η οποία αναγκάστηκε πολλές φορές να διακόψει την ομιλία της ενώπιον της Γερμανικής Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (DGB), λόγω των σφυριγμάτων και των έντονων αποδοκιμασιών. Ενας από τους ακροατές κρατούσε μάλιστα ένα πανό, στο οποίο είχε γράψει: «66χρονος παππούς κι ακόμη δουλεύει, 20χρονος εγγονός κι ακόμη είναι άνεργος». Πάντως, η Μέρκελ εμφανίστηκε ακλόνητη στις προθέσεις της, αν και έσπευσε να διακηρύξει προχθές ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ισχύος των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Από την πλευρά του ο Μίντεφερινγκ, του οποίου το κόμμα είναι φίλα προσκείμενο στις συνδικαλιστικές ενώσεις, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής αντίθεσης στη θέσπιση κατώτατου μισθού ύψους 7,5 ευρώ την ώρα -ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων- και εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην απόφαση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο έτος. Παράλληλα, κάλεσε τους 400 ηγέτες των συνδικαλιστών να ζητήσουν από τους εργαζόμενους τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ενίσχυση των συντάξεών τους και να μην τα περιμένουν όλα από το κράτος, όπως στο παρελθόν. Οι συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τους σοσιαλδημοκράτες, καθώς δεν γνωρίζουν αν θα μετακινηθούν σταδιακά στις αριστερές τους καταβολές ή αν το κόμμα θα συνεχίσει την κεντρώα στροφή του. Απαντώντας στις κυβερνητικές προτάσεις, ο ηγέτης της DGB, Μίχαελ Ζόμερ, διεμήνυσε στη Μέρκελ ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τη διεκδίκηση κατώτατου μισθού και απέρριψε την πρόταση της Μέρκελ για αύξηση των απολαβών χαμηλόμισθων εργαζομένων, ειδικά εκείνων κάτω των 25 και άνω των 50 ετών. «Δεν βελτιώνεται η κατάσταση έτσι, αυτό που χρειάζεται είναι η πλήρης εξάλειψη των μισθών πείνας», δήλωσε ο Ζόμερ.

Τις περισσότερες αποδοκιμασίες συγκέντρωσε προχθές η αναφορά της Μέρκελ σε μια μεταρρύθμιση στον τρόπο συμμετοχής των συνδικαλιστών στη διοίκηση των μεγάλων επιχειρήσεων, ειδικά εκείνες του χάλυβα και των χημικών εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας η Μέρκελ είχε ζητήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες ήταν εξόχως αντιδημοφιλείς στα μάτια των συνδικαλιστών. Λόγω της οριακής της νίκης, όμως, και της κυβερνητικής συνεργασίας με τους σοσιαλδημοκράτες αναγκάστηκε να βάλει νερό στο κρασί της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή