ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΡ

Φονική επιδρομή εναντίον αστυνομικών

ΝΤΙΛΙ. Εννέα άοπλοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του αρχηγείου της αστυνομίας στην πρωτεύουσα του ανατολικού Τιμόρ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ μετά τις αποτυχημένες μεσολαβητικές προσπάθειες αξιωματούχων του ΟΗΕ για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Στο μεταξύ άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης έφθασαν χθες στο Ντίλι προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη, θέτοντας τέλος στη διένεξη μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επισπεύδει τις διαδικασίες για την αποστολή δυνάμεων ασφαλείας στο ανατολικό Τιμόρ, αφού έλαβε σχετική έγκριση από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Η ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΣΕ ΗΠΑ – ΚΑΝΑΔΑ

Τους απαγόρευσε τις πτήσεις

ΜΙΝΣΚ. Την απαγόρευση εισόδου στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας αεροσκαφών αμερικανικών και καναδικών αεροπορικών εταιρειών, ως απάντηση στην άρνηση των δύο χωρών να επιτρέψουν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος να ανεφοδιαστεί στις δύο αυτές χώρες, αποφάσισε χθες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο Λευκορώσος πρόεδρος έλαβε αυτήν την απόφαση υπακούοντας απολύτως «στην αρχή της συμμετρίας», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Λουκασένκο, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε «απόλυτη κτηνωδία» την αντίδραση ΗΠΑ και Καναδά να αρνηθούν τον ανεφοδιασμό στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από ταξίδι στην Κούβα πριν από ένα μήνα.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Θα αυξήσει τους μισθούς τους

ΑΛΓΕΡΙ. Τροποποίηση του Συντάγματος και αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων υποσχέθηκε χθες ο νέος πρωθυπουργός της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπελκαντέμ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Jeune Indeoendant, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Αχμέντ Ουγιαχία αναγκάστηκε να αποχωρήσει δεχόμενος πιέσεις από την αντιπολίτευση του κόμματός του για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

ΣΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Ινδο-ιαπωνική συνεργασία

ΤΟΚΙΟ. Κοινή ανακοίνωση για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της εθνικής άμυνας, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και τη διενέργεια τακτικών συναντήσεων μεταξύ αξιωματούχων των δύο υπουργείων, εξέδωσαν χθες οι υπουργοί Αμυνας Ινδίας και Ιαπωνίας. Ο υπουργός Αμυνας της Ινδίας, Πρανάμπ Μουχερτζί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Τόκιο, εξέδωσε για πρώτη φορά κοινή ανακοίνωση με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Φουκουσίρο Νουγκάγκα. Οι δύο χώρες θα ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες με σκοπό την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας.

ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Ο Πάπας στην Πολωνία

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Με επευφημίες υποδέχθηκαν οι Πολωνοί τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, στην πρώτη του επίσκεψη ως επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας στη χώρα του προκατόχου του, Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας κρατώντας σημαίες της Πολωνίας και του Βατικανού για να υποδεχθούν τον Ποντίφικα. Απευθυνόμενος στους Πολωνούς ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ υποσχέθηκε να «ακολουθήσει τα βήματα του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄». Την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να επισκεφθεί το Αουσβιτς, όπου και θα αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

«Στροφή» του καθεστώτος

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Διατεθειμένη να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα εμφανίζεται η Μυανμάρ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ιμπραήμ Γκαμπαρί, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα. Ο κ. Γκαμπαρί, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε με την κρατούμενη φιλο-δημοκρατική πολιτικό Ονγκ Σαν Σούου Κγι από το 2004, τόνισε ότι οι πιέσεις που ασκούν οι γειτονικές χώρες και ο ΟΗΕ, καθώς και η προσφορά νέας ανθρωπιστικής βοήθειας, προκάλεσε τη στροφή στην πολιτική του στρατιωτικού καθεστώτος. Η ηγέτιδα της Εθνικής Λίγκας της Μυανμάρ για τη Δημοκρατία, Σούου Κγι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό για δέκα χρόνια.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Τρεις υπουργοί στην Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ. Τους υπουργούς Εξωτερικών τριών ισχυρών κρατών πρόκειται να υποδεχθεί διαδοχικά η τουρκική πρωτεύουσα την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθούν την Αγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, της Ρωσίας και της Γερμανίας.

ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

Επιτροπή για τα εγκλήματα

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά των Σέρβων και άλλων εθνικών ομάδων, που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, σχημάτισε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Αντνάν Τέρζιτς, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της σερβικής κυβέρνησης. Η απόφαση της βοσνιακής κυβέρνησης ελήφθη μία ημέρα μετά την πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν Σέρβοι βουλευτές μπροστά στο εθνικό Κοινοβούλιο, αντιδρώντας στην αρχική άρνηση του κ. Τέρζιτς να θεσπίσει την ειδική επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή