Τρώγοντας πίτσα, με θέα ένα μαφιόζικο μακελειό

Τρώγοντας πίτσα, με θέα ένα μαφιόζικο μακελειό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέγεται ότι η ιταλική αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει τον αρχιμαφιόζο Μπερνάρντο Προβεντσάνο, που απέφευγε τη σύλληψη για δεκαετίες, χάρη σε κάποια δέματα με καλούδια που του έστειλε η γυναίκα του στη στάνη όπου κρυβόταν. Το θέμα του καλού φαγητού είναι τόσο ταυτισμένο με την εικόνα και τους κώδικες του οργανωμένου εγκλήματος όσο και η ομερτά. Στις ταινίες τα πιστολίδια συνδυάζονται με τις μακαρονάδες, οι «οικογένειες» συνεδριάζουν γύρω από ένα τραπέζι φαγητού και το αίμα των θυμάτων έχει το ίδιο χρώμα με το δυνατό κόκκινο σικελικό κρασί.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που η δημοφιλής αλυσίδα ιταλικού φαγητού Pizza Express με δεκάδες υποκαταστήματα σε ολόκληρη την Αγγλία αποφάσισε να διαφημίσει με έναν πολύ παράδοξο τρόπο το νέο σικελικό της μενού. Προσέλαβε έναν θίασο που θα κάνει μια αυτοσχέδια 15λεπτη παράσταση με αποσπάσματα από τον «Νονό». Ενώ οι θαμώνες θα τρώνε αμέριμνοι, οι ηθοποιοί που θα κάθονται στο διπλανό τραπέζι θα υποδύονται τους μαφιόζους, με όλες τις σκηνές -ακόμα και εκείνη με το κεφάλι αλόγου- που έκαναν την κινηματογραφική τριλογία του Κόπολα σημείο αναφοράς στην ιστορία της 7ης Τέχνης.

Το εύλογο ερώτημα είναι πώς δεν θα κατατρομάξει ο κόσμος από τη θεατρική περφόρμανς, αφήνοντας το εστιατόριο με κακή γεύση και ταραχή. O επικεφαλής του θιάσου, που ειδικεύεται σε παρουσιάσεις θεατρικών δρώμενων σε ανορθόδοξους χώρους, δηλώνει πανέτοιμος για το νέο του εγχείρημα. O Κρις Γκουντ, ο οποίος έκανε την πρώτη του απόπειρα το 1994 με την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ στο ίδιο του το σπίτι, υπογραμμίζει στους Financial Times: «Πιστεύω ότι οι πελάτες θα είναι κατά κάποιον τρόπο ενήμεροι για το τι μπορεί να συμβεί στη διάρκεια του γεύματός τους. Εχουμε σχεδιάσει κατά τέτοιο τρόπο την ιστορία, που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις συνθήκες και τις διαφορετικές αντιδράσεις από την πλευρά τους. Το μόνο που πραγματικά θα μπορούσε να μας δημιουργήσει πρόβλημα είναι να βρεθεί μια αυθεντική συμμορία με μαφιόζους μέσα στο μαγαζί…». H 15λεπτη παράσταση δεν θα μοιάζει με stand up commedy.

Αντιθέτως, η αρχική σκέψη ήταν να γίνει μια σύνοψη της τριλογίας με τον ίδιο τρόπο που παρουσιάζονται τα έργα του Σαίξπηρ από το Royal Shakespeare Company. Ομως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να χωρέσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα η πλοκή επτά κινηματογραφικών ωρών.

Ετσι προτιμήθηκε η λύση της επιλογής κάποιων χαρακτηριστικών στιγμών με πινελιές αυθεντικού χιούμορ. H ηθοποιός που υποδύεται τον Μάρλον Μπράντο, λ.χ., γεμίζει τα μάγουλά της με σκορδόψωμο και μιμείται τη φωνή του.

Ο Γκουντ δεν τα έχει όλα προσχεδιασμένα. Αφήνει πολλά και στο τυχαίο με την ελπίδα πως οι θαμώνες θα εκτιμήσουν τις προσπάθειές του και θα τον βοηθήσουν με τον τρόπο τους να ολοκληρώσει την παράσταση. Τίτλος του μικρού αλλά περιεκτικού έργου είναι «Il Padrino Express» και έκανε χθες πρεμιέρα στο υποκατάστημα Pizza Express στη Charlotte Street του Λονδίνου. Το ζήτημα είναι ποιος από τους θαμώνες – θεατές θα ασχοληθεί με το νέο σικελικό μενού…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή