ΚΟΣΜΟΣ

Οι χιμπατζήδες μετέδωσαν στον άνθρωπο το έιτζ;

Την προέλευση του ιού του έιτζ εντόπισαν ερευνητές σε άγριους χιμπατζήδες του Νότιου Καμερούν. Οπως αναφέρουν στο περιοδικό Science, η διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τη δεξαμενή του ιού SIVcpz (του ιού ανεπάρκειας ανοσοποιητικού συστήματος των πιθήκων) στα ζώα που ζουν ελεύθερα στην αφρικανική χώρα. Μέχρι σήμερα, ο ιός είχε εντοπιστεί σε ελάχιστα ζώα που ζούσαν εν αιχμαλωσία.

Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, πρώτα θύματα του έιτζ ήταν άνθρωποι που κυνήγησαν και έφαγαν χιμπατζήδες. Τα πρώτα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό το 1930. Χρειάστηκε, όμως, να περάσει μισός αιώνας μέχρι να αναγνωριστεί η νόσος και ο ιός.

Με πολύπλοκες γενετικές αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι ο ιός των χιμπατζήδων του Νοτιοανατολικού Καμερούν έχει πολλές ομοιότητες με αυτόν που έπληξε τον άνθρωπο και έλαβε επιδημικές διαστάσεις. Οπως αναφέρει ο καθηγητής γενετικής του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, «η μετάδοση του ιού από τον χιμπατζή στον άνθρωπο συνέβη πριν από 75 χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή του Καμερούν».