Παραδέχονται λάθη στο Ιράκ, ο Μπους και ο Τόνι Μπλερ

Παραδέχονται λάθη στο Ιράκ, ο Μπους και ο Τόνι Μπλερ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Διάθεση αυτοκριτικής επέδειξαν στην προχθεσινή τους πρώτη συνέντευξη Τύπου, οι Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ, που παραδέχθηκαν ότι διέπραξαν σφάλματα στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το σκάνδαλο βασανισμού κρατουμένων στη φυλακή του Αμπού Γκραΐμπ υπήρξε το μεγαλύτερο αμερικανικό σφάλμα, για το οποίο οι ΗΠΑ πληρώνουν ακόμη, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του παραδέχθηκε ότι ο αποκλεισμός στελεχών του κόμματος Μπάαθ από τη νέα κυβέρνηση, ίσως να ενίσχυσε την εξέγερση.

Είναι η πρώτη φορά, που οι δύο ηγέτες παραδέχονται με τόση ειλικρίνεια τα σημαντικά προβλήματα της πολιτικής τους στο μεταπολεμικό Ιράκ. «Εμαθα να εκφράζομαι λίγο πιο προσεκτικά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, που ανέφερε ότι η χρήση του όρου «Καταζητείται ζωντανός ή νεκρός» για τον Σαντάμ, πρέπει να «παρεξηγήθηκε» σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Ο κ. Μπλερ, που είχε συνομιλίες με το νέο Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Μαλίκι αυτήν την εβδομάδα στη Βαγδάτη, είπε: «Γύρισε από το ταξίδι μου με την πεποίθηση ότι η πρόκληση είναι γιγάντια, αλλά πείσθηκα επίσης ότι οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Καθήκον μας -αλλά και καθήκον της διεθνούς κοινότητας- είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι με την κυβέρνηση αυτή και να την υποστηρίξουμε».

Παρά τις δηλώσεις του αυτές, όμως, που αποκαλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο τις αφόρητες εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές πιέσεις, που υφίστανται οι δύο ηγέτες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής τους στο Ιράκ, ουδείς από τους δύο ηγέτες έδωσε χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των στρατευμάτων του από το έδαφος του Ιράκ. Διστακτικό άνοιγμα προς την Τεχεράνη πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος Μπους, δηλώνοντας ότι εξαρτάται από το Ιράν εάν θα παραμείνει απομονωμένο από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας των πυρηνικών του φιλοδοξιών. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε, όμως, ότι η διένεξη της διεθνούς κοινότητας δεν αφορά τον ιρανικό λαό, αλλά με το σημερινό καθεστώς της χώρας. «Οι ΗΠΑ σέβονται τον πολιτισμό και την ιστορία του Ιράν και επιθυμούν την ευημερία της χώρας. Από την άλλη, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να πείσουμε αυτό το άτεγκτο καθεστώς να συνεργασθεί», είπε ο πρόεδρος Μπους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός. Στο μεταξύ, τη Βαγδάτη αναμενόταν να επισκεφθεί χθες, ο Μανουσχέρ Μοτακί, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν. Ο Μοτακί θα γίνει έτσι ο πρώτος ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος της κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ, που επισκέπτεται το Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή