Πήρε μαζί τα «βάσανά» του

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οικοδόμηση γεφυρών ή απλώς τήρηση προσχημάτων και ισορροπιών θα είναι το αποτέλεσμα του τριήμερου γερμανοτουρκικού οικονομικού φόρουμ στο Βερολίνο; Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, θα διαπιστώσει κάποιες διαφοροποιήσεις στη στάση της πολιτικής ηγεσίας και της γερμανικής κοινής γνώμης, σε σύγκριση με την κυβέρνηση Σρέντερ. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν προέβαλε μεν βέτο στην απόφαση της Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία το περασμένο φθινόπωρο, τάσσεται όμως υπέρ της διαμόρφωσης μιας «προνομιακής σχέσης» με την Αγκυρα.

Πάντως, το κλίμα χθες στο Βερολίνο, εν όψει της έναρξης του οικονομικού συνεδρίου, ήταν μάλλον ευχάριστο. Στο φόρουμ, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών και του γερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου, μετέχουν 1.400 Γερμανοί και Τούρκοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου. Ενδεικτική της σημασίας των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, είναι το ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών, Γερμανίας-Τουρκίας, το περασμένο έτος ανήλθε σε περισσότερα από 21 δισ. ευρώ, ενώ οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Γερμανία απασχολούν περισσότερους απο 370.000 εργαζομένους.

Για τη μαντίλα

Ομως, παρά τη θετικότατη φόρτιση της συνάντησης, φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν «κουβάλησε» στο Βερολίνο και τα βάσανά του στην Τουρκία, όπως είναι η διένεξη για την ισλαμική μαντίλα. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία Τούρκων που ζουν στη Γερμανία, ο κ. Ερντογάν διαπληκτίστηκε δημοσίως και μπροστά στις κάμερες, την Πέμπτη το βράδυ, με τον Τούρκο πρέσβη στη Γερμανία, Μεχμέτ Αλί Ιρτεμτσελίκ όπως μετέδωσαν τουρκικές εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα την Παρασκευή. Αφορμή του περιστατικού στάθηκε το ότι μια γυναίκα με διπλή υπηκοότητα -τουρκική και γερμανική- αναρωτήθηκε γιατί μια χριστιανική χώρα όπως η Γερμανία, της επιτρέπει να έχει στο διαβατήριο της φωτογραφία με μαντίλα, ενώ το τουρκικό κράτος την υποχρεώνει να εμφανίζεται «ασκεπής» στη φωτογραφία του τουρκικού διαβατηρίου.

Οσον αφορά τη μεταστροφή της γερμανικής κοινής γνώμης, τα εγκλήματα τιμής Τούρκων στη Γερμανία είναι ένας από τους λόγους της αλλαγής. Μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε πρόσφατα σε δίκη Τούρκων που ζουν στη Γερμανία, οι οποίοι είχαν δολοφονήσει την αδελφή τους, επειδή αυτή «ατίμασε» την οικογένεια.

Επίσης, οι σφοδρές φραστικές επιθέσεις κατά της Δύσης του Ιρανού προέδρου Αχμεντινετζάντ, καθώς και οι βίαιες αντιδράσεις των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με αφορμή την υπόθεση των «βλάσφημων» σκίτσων που προφήτη Μωάμεθ είναι δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους οι Γερμανοί επιδεικνύουν δυσπιστία έναντι των μουσουλμάνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή