Αμαρτωλές ιστορίες στη Μεσοποταμία

Αμαρτωλές ιστορίες στη Μεσοποταμία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο αμερικανικός Τύπος εξακολουθήσει να αναφέρεται στην υπόθεση της Χαντίθα με την επιμονή των τελευταίων ημερών, τότε ώς το τέλος της εβδομάδας, η σουνιτική αυτή πόλη στον Ευφράτη θα έχει μετατραπεί, στις συνειδήσεις του κόσμου, σε δεύτερο Αμπού Γκραΐμπ.

Στην Χαντίθα του Κεντρικού Ιράκ, στις 19 Νοεμβρίου 2005, Αμερικανοί πεζοναύτες της πρώτης Μεραρχίας εκτέλεσαν ώς και είκοσι τέσσερις άοπλους, μεταξύ αυτών αρκετές γυναίκες και έξι παιδιά. Οι πεζοναύτες, υπό την καθοδήγηση λοχία, έμπαιναν στα σπίτια για να εκδικηθούν το θάνατο ενός συναδέλφου τους από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Υπάρχουν φωτογραφίες, καταγγελίες, μαρτυρίες, ακόμα και βίντεο.

Παράλληλα, διενεργείται επίσημη έρευνα, η οποία, αν κρίνουμε από τις διαρροές, δεν θα χαριστεί σε όσους πάτησαν τη σκανδάλη (αν και μπορεί να χαριστεί στους ανωτέρους τους). Αξιωματούχος που διάβασε την έκθεση, χρησιμοποίησε, μιλώντας στους «Λος Αντζελες Τάιμς», την έκφράση «σε στυλ εκτέλεσης» (execution-style). Αλλες διαρροές, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Βρετανικού «Ιντιπέντεντ» στην Ουάσιγκτον, αφορούν το περιεχόμενο των φωτογραφιών. «Πολλά θύματα είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση στο κεφάλι και στο στήθος. Μία φωτογραφία δείχνει μία νεκρή μητέρα και το νεκρό παιδί της να έχουν γείρει μπροστά, σαν να προσεύχονται», γράφει.

Οι πρώτες (στο δυτικό Τύπο) πληροφορίες για το περιστατικό δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ΤΙΜΕ πριν από δύο μήνες. Το ΤΙΜΕ ανέφερε μαρτυρίες της 9χρονης Ιμάν Γουαλίντ, ότι οι πεζοναύτες σκότωσαν τον παππού και τη γιαγιά της και ότι εκείνη και ο οκτάχρονος αδελφός της σώθηκαν επειδή έπεσαν πάνω τους και τους προστάτεψαν με τη ζωή τους άλλοι ενήλικες που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι τους.

Ως τότε, το Πεντάγωνο δεν είχε χρειαστεί να κάνει τίποτα άλλο παρά να εκδώσει, την ημέρα του συμβάντος, επίσημη ανακοίνωση που ανέφερε ότι, έπειτα από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, ακολούθησε μάχη και ότι οι πεζοναύτες σκότωσαν οκτώ αντάρτες. Η επόμενη ανακοίνωση παραδέχθηκε ότι αν υπήρξαν άμαχοι νεκροί, τότε πρέπει να πιάστηκαν στα διασταυρούμενα πυρά. Τώρα, η έκθεση της υπηρεσίας ερευνών του αμερικανικού Ναυτικού, αναφέρει, σύμφωνα πάντα με τις διαρρές, ότι δεν έγινε καμία μάχη, άρα δεν υπήρχαν ούτε διασταυρούμενα πυρά ούτε ένοπλοι αντάρτες, μόνον άμαχοι εκτελεσμένοι.

Το ότι το περιστατικό της Χαντίθα αρχικά αποσιωπήθηκε πίσω από ένα δελτίο Τύπου όπως αυτά που καθημερινά εκδίδει το Πεντάγωνο, δημιούργησε εύλογες απορίες. Τι κρύβουν χιλιάδες άλλα, παρόμοια δελτία Τύπου; Γιατί, παρακολουθώντας τις ειδήσεις από τη χώρα, έχει κανείς την εντύπωση ότι οι Ιρακινοί σκοτώνονται μόνο μεταξύ τους;

Στην περίπτωση της Χαντίθα φαίνεται ότι, μετά την αρχική απόκρυψη, το Πεντάγωνο πέρασε στην εντελώς αντίθετη στρατηγική. Ο διοικητής των πεζοναυτών, στρατηγός Μάικλ Χάγκι πήγε την Πέμπτη στο Ιράκ για να συνετίσει τους άνδρες του. «Κινδυνεύουμε να αρχίσουμε να αδιαφορούμε για την απώλεια ανθρώπινης ζωής και να ατιμαστούμε», είπε ο Χάγκι. Δύο σχετικές εκθέσεις είναι έτοιμες για δημοσίευση, η βουλή και η γερουσία έχουν προγραμματίσει ακροάσεις, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ιντιπέντεντ» οι εμπλεκόμενοι πεζοναύτες μπορεί να αντιμετωπίσουν μέχρι και την ποινή του θανάτου. Εξαιρετική κινητοποίηση, για να βεβαιωθούν οι Αμερικανοί ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν μόνο κατ’ εξαίρεσιν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή