Εξαρση βίας στο Βερολίνο εν όψει του Μουντιάλ

Εξαρση βίας στο Βερολίνο εν όψει του Μουντιάλ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δύο κρούσματα βίας με δράστες ανηλίκους μέσα σε ένα 48ωρο στο Βερολίνο έχουν συγκλονίσει τη γερμανική κοινή γνώμη κι έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση εν όψει Μουντιάλ. Χθες, ωστόσο, ο αρχηγός της αστυνομίας του Βερολίνου επέμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας μετά το αμόκ μεθυσμένου εφήβου, ο οποίος τραυμάτισε 36 άτομα σε γιορτή, που είχε στηθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, χθες, σημειώθηκε και νέο ανησυχητικό περιστατικό, κατά το οποίο ένας 12χρονος μαθητής και ερασιτέχνης πυγμάχος ξυλοκόπησε άγρια την 62χρονη εκπαιδευτικό, η οποία επιχείρησε να τον χωρίσει στην πάλη του με συμμαθητή του στη διάρκεια του πρωινού διαλείμματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπιλντ», ο ανήλικος δράστης της πρώτης επίθεσης είχε αποβληθεί οριστικά από το σχολείο του, επειδή οπλοφορούσε συστηματικά και προσερχόταν στην τάξη του με μαχαίρι. Ο νεαρός είχε μείνει δύο φορές στην ίδια τάξη στο σχολείο του στο Νόικελν, μια συνοικία στην οποία πλειοψηφούν τα μέλη της τουρκικής κοινότητας και όπου ήταν διάσημος ως ταραχοποιός, αφού έμπλεκε συχνά σε καβγάδες και προκαλούσε υλικές ζημιές. Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της αστυνομίας, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο 16χρονος προέβη στην αποτρόπαια πράξη του μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος. Τα κίνητρά του, πάντως, παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ ασαφή. Σε όλους τους τραυματίες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

24 απόπειρες

Συνολικά μετά το επεισόδιο προσήλθαν στην πανεπιστημιακή κλινική 56 άνθρωποι, εκ των οποίων εισήχθησαν και διανυκτέρευσαν εκεί προληπτικά 28. Κανενός η ζωή διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο, το γεγονός όμως ότι ο πρώτος τραυματίας ήταν φορέας του έιτζ έχει προκαλέσει φόβους για μετάδοση του ιού στα επόμενα θύματά του. Ο έφηβος εξακολουθούσε να ανακρίνεται χθες και εις βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για 24 απόπειρες ανθρωποκτονίας και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Ο μαθητής αρνείται τις κατηγορίες και οποιαδήποτε άλλη ομολογία. Παρά την έξαρση της βίας, η αστυνομία του Βερολίνου διακήρυξε χθες ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση του Μουντιάλ και χαρακτήρισε μεμονωμένο και έκτακτο το συμβάν της περασμένης Παρασκευής. «Ενας νέος που παθαίνει αμόκ δεν είναι η μία κλασική περίπτωση, την οποία αναμένουμε», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, έντεκα μέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ. Στο πλαίσιο της αθλητικής διοργάνωσης το Βερολίνο θα φιλοξενήσει έξι παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων του ημιτελικού και του μεγάλου τελικού στις 9 Ιουλίου.

Παρόλο επίσης που ο νεαρός δράστης ήταν μεθυσμένος, ο αρχηγός της αστυνομίας του Βερολίνου επέμεινε πως δεν υπάρχει λόγος απαγόρευσης του αλκοόλ στη διάρκεια του Μουντιάλ. «Θα ήταν υπερβολική μια τέτοια αντίδραση», σχολίασε και έσπευσε να συμπληρώσει πως η αστυνομία διατηρεί το δικαίωμα να διατάξει μόνο την πώληση μπίρας χαμηλής περιεκτικότητας οινοπνεύματος, αν κάποιο συγκεκριμένο ματς θεωρείται επικίνδυνο για συγκρούσεις μεταξύ θερμόαιμων οπαδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή