Η μουσική «εξημερώνει» και τους σωματικούς πόνους

Η μουσική «εξημερώνει» και τους σωματικούς πόνους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μουσική επιδρά θετικά στον πόνο. Οπως αποδεικνύεται πλέον με επιστημονική έρευνα η μουσική δεν εξημερώνει απλώς τα ήθη, αλλά μπορεί να δράσει ως αναλγητικό.

Αμερικανοί ερευνητές για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα μελέτησαν τη δράση που είχαν ορισμένα μουσικά κομμάτια σε 60 ασθενείς που υπέφεραν από χρόνιους πόνους. Οσοι ανήκαν στην ομάδα των εθελοντών που ακούσαν μουσική ανέφεραν μείωση των επιπέδων πόνου που ένιωθαν ακόμα και κατά 21%, όπως και περιορισμό των συναισθημάτων κατάθλιψης που προκαλούνται από τα χρόνια άλγη κατά 25% συγκριτικά με όσους δεν απολαμβάνουν μουσική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης Journal of Advanced Nursing, η μουσική βοήθησε τους πάσχοντες να μην νιώθουν έρμαια της ασθένειάς τους, ανίκανοι να κάνουν οτιδήποτε.

Ολοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν επισκεφθεί κλινικές πόνου ή φυσιοθεραπευτές, καθώς υπέφεραν από οστεοαρθρίτιδα, δισκοπάθεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα επί τουλάχιστον εξίμισι χρόνια πριν από την έναρξη της έρευνας. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι πονούσαν σε ολόκληρο το σώμα τους και ο πόνος δεν τους εγκατέλειπε ποτέ, ήταν συνεχής.

Για τις ανάγκες της έρευνας κάποιοι από τους εθελοντές υποχρεώθηκαν να ακούν μουσική με ακουστικά επί μία ώρα καθημερινά για μία εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι δεν ακούγαν καθόλου. Στους μισούς της ομάδας που απολάμβανε μουσική, επετράπη να επιλέξουν τα αγαπημένα τους κομμάτια, ενώ οι υπόλοιποι επέλεξαν μεταξύ πέντε χαλαρωτικών μουσικών συλλογών που τους έδωσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης», λέει η δρ Σάντρα Σιένλεσι του Cleveland Clinic Foundation, «αποδεικνύουν ότι η ακρόαση μουσικής είχε επίδραση στατιστικώς σημαντική στις δύο ομάδες των εθελοντών, καθώς περιόρισε τον πόνο, την κατάθλιψη, την αίσθηση αδυναμίας, ενώ ταυτόχρονα αύξησε το συναίσθημα αυτοπεποίθησης. Μεταξύ των δύο ομάδων που άκουγαν μουσική καθημερινά παρατηρήσαμε κάποιες διαφορές, αλλά και στις δύο αυτές ομάδες διαπιστώσαμε σαφή και διαρκή βελτίωση»

Γενικότερα, εξηγεί η Αμερικανίδα ερευνήτρια, ο χρόνιος πόνος αποτελεί μείζον ιατρικό πρόβλημα καθώς οι πάσχοντες παραπονούνται ότι δεν ανακουφίζονται ούτε με τη λήψη αναλγητικών. «Συνεπώς ότι προσφέρει ανακούφιση είναι καλό.

Η καθηγήτρια Μάριον Γκουντ, που συμμετείχε στην έρευνα, υποστηρίζει ότι και στο παρελθόν είχαμε αποδείξεις για την αναλγητική δράση της μουσικής. H τελευταία μελέτη αποδεικνύει ότι πραγματικά η μουσική μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιατρική περίθαλψη».

Προηγούμενες έρευνες που είχαν δημοσιευθεί στην ίδια επιστημονική επιθεώρηση διαπίστωσαν ότι η ακρόαση 45 λεπτών «απαλής» μουσικής πριν από τη βραδινή κατάκλιση βελτιώνει την ποιότητα και αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή