Κόλαση μετά τον σεισμό

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιβλική καταστροφή προκάλεσε ο σεισμός του Σαββάτου στην κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας. H σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, είχε επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, μερικά χλμ. από την παλιά βασιλική πρωτεύουσα του νησιού, Γογκιοκάρτα, και μικρό εστιακό βάθος, ισοπέδωσε χιλιάδες κατοικίες αφήνοντας 5.100 νεκρούς, περισσότερους από 20 χιλιάδες τραυματίες και 200 χιλιάδες αστέγους.

Χάος στο νοσοκομεία

Τα κτίρια στην περιοχή έχουν μεταβληθεί σε σωρούς από χαλάσματα με τα ξύλινα δοκάρια να ξεπηδούν από τα συντρίμμια σαν πεταμένες γιγαντιαίες οδοντογλυφίδες, ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν από το χάος. Οι τραυματίες έχουν καταλάβει κάθε σπιθαμή χώρου, ενώ πολλοί περιμένουν εκτός του κτιρίου, ξαπλωμένοι στο έδαφος, με κομμάτια υφάσματος να τους προστατεύουν από τη βροχή. Ανάλογες είναι και οι συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μπαντούλ, όπου οι διάδρομοι είναι ολισθηροί από το αίμα. Μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης Mercy Corps βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή, διανέμοντας υλικό, και λένε ότι «οι περισσότεροι τραυματίες που έφτασαν εδώ έχουν υποστεί κατάγματα. Υπάρχει άμεση ανάγκη τροφίμων. Οι περισσότεροι δεν έχουν φάει τίποτα από το Σάββατο».

Χθες ομάδες γιατρών και νοσηλευτών από όλο τον κόσμο, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης όπως σκηνές, ντεπόζιτα νερού, κλινοσκεπάσματα, κατέφθαναν στην Ιάβα. Ταυτόχρονα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούσε ότι η παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους είναι «ένας αγώνας χρόνου», απευθύνοντας εκκλήσεις για σκηνές, φάρμακα, κινητά χειρουργεία. H Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του OHE χορήγησε για δεύτερη ημέρα 39 χιλιάδες ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των σεισμοπαθών, ενώ στη Γενεύη, συναντήθηκαν αντιπρόσωποι των υπηρεσιών του OHE και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, χθες, για να συντονίσουν το έργο διανομής της βοήθειας που από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας έστειλε όλος ο κόσμος, από το Πεκίνο μέχρι την Ουάσιγκτον και το Σίδνεϊ. Πράγματι, τα ξένα συνεργεία διάσωσης που έφτασαν κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες από τα ερείπια των κατοικιών, καίτοι με το πέρασμα των ωρών οι ελπίδες φθίνουν. Με βραδείς ρυθμούς και υπό καταρρακτώδη βροχή άρχισε η διανομή τροφίμων, νερού, σκηνών, ακόμα και μουσαμάδων. Από χθες φτάνει στην περιοχή με εντατικότερους ρυθμούς η ανθρωπιστική βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς, γεγονός που διευκολύνθηκε από την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Γογκιοκάρτα.

Απειλεί και το ηφαίστειο

Ωστόσο, εκτός από τη μαζική καταστροφή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος, όσοι επέζησαν τρέμουν την πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού. H δραστηριότητα του ηφαιστείου τριπλασιάστηκε μετά τη σεισμική δόνηση του Σαββάτου και χθες ο κρατήρας «έφτυνε» τεράστια σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας και τοξικών αερίων ενώ άρχισαν ξανά να ρέουν ποταμοί λάβας στις πλαγιές του. O Ινδονήσιος ηφαιστειολόγος Σοτμπαντρίγιο του κέντρου παρακολούθησης ηφαιστειακής δραστηριότητας του Μεράπι δήλωσε ότι «η σεισμική δόνηση προκάλεσε αστάθεια στον θόλο της λάβας. Υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να σημειωθεί έκρηξη σημαντικής ισχύος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή