Προβάδισμα Κεντροαριστεράς σε Ρώμη, Νάπολη και Τορίνο

Προβάδισμα Κεντροαριστεράς σε Ρώμη, Νάπολη και Τορίνο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Με επιτυχία φαίνεται ότι περνάει την πρώτη της δοκιμασία η ιταλική Κεντροαριστερά, του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, μετά την οριακή νίκη της στις εκλογές της 9ης και 10ης Απριλίου. Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, η κεντροαριστερά είχε σημαντικό προβάδισμα στις δημοτικές εκλογές στη Ρώμη, το Τορίνο και τη Νάπολη. Η Κεντροδεξιά φέρεται ότι διατηρεί το προπύργιό της, τον δήμο του Μιλάνου. Για τις υπόλοιπες 1.260 πόλεις της Ιταλίας στις οποίες επίσης διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές, οι προβλέψεις ήταν εξίσου θετικές για την Κεντροαριστερά. Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, ο Πρόντι θα μπορέσει να προχωρήσει με μεγαλύτερη άνεση στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ιταλική οικονομία, η κατάσταση της οποίας είναι, σύμφωνα με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, πολύ χειρότερη από ό,τι ανεμένετο.

Μιλάνο, Σικελία στην αντιπολίτευση

Για την κεντροδεξιά αντιπολίτευση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι θετικές ειδήσεις των τοπικών εκλογών έρχονταν από το Μιλάνο και τη Σικελία. Στο Μιλάνο, με το οριακό ποσοστό του 49,9% έναντι 48,6% του αντιπάλου της, Μπρούνο Φεράντε, η Λετίτσια Μοράτι, πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ανεμένετο να κερδίσει τον δήμο. Στη Σικελία, η επικράτηση του Σαλβατόρε Κούφαρο, στο αξίωμα του κυβερνήτη της νήσου, με ποσοστό 52,2% εθεωρείτο σχεδόν βέβαιη. Ο Κούφαρο, ο οποίος κατηγορείται για διασυνδέσεις με τη μαφία, ήταν αντίπαλος της κεντροαριστερής Ρίτα Μπορσελίνο, συζύγου του Πάολο Μπορσελίνο, δικαστού που δολοφονήθηκε από τη μαφία το 1992.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ΝΕΧUS, ο κεντροαριστερός δήμαρχος της Ρώμης, Βάλτερ Βελτρόνι, ανεμένετο να επανεκλεγεί πανηγυρικά αποσπώντας το 57% των ψήφων έναντι του 41,8% του κεντροδεξιού υποψηφίου, Τζιάνι Αλεμάνο, πρώην υπουργού Γεωργίας του Μπερλουσκόνι.

Στο Τορίνο, ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ρόκο Μπουτιλιόνε, γνωστός για τις εμπρηστικές απόψεις του κατά των γυναικών και των ομοφυλοφίλων, δεν μπόρεσε, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, να νικήσει τον κεντροαριστερό Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, νυν δήμαρχο στον οποίο έχει χρεωθεί και η επιτυχία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ούτε όμως για τη Νάπολη, στην οποία ο Μπερλουσκόνι ήλπιζε ότι ο υποψήφιός του, Φράνκο Μαλβάνο, πρώην διοικητής της αστυνομίας θα επικρατούσε, οι δημοσκοπήσεις ήταν θετικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή