Πρωτεΐνη αλλάζει τον ρόλο των ανοσοκυττάρων

Πρωτεΐνη αλλάζει τον ρόλο των ανοσοκυττάρων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τρόπο με τον οποίο τα νεοπλασματικά κύτταρα εμποδίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να εξαπολύσει επίθεση κατά των καρκινικών κυττάρων ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές.

Πώς λειτουργεί

Οπως αναφέρουν σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Immunology, οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου Φρεντ Χάτσινσον, του Σιάτλ, διαπίστωσαν ότι οι κακοήθεις όγκοι του τελευταίου σταδίου της νόσου παράγουν μία πρωτεΐνη που «ακυρώνει» τον ρόλο που θα μπορούν να διαδραματίσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αντί να υποβοηθούν την κινητοποίηση των αμυντικών μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος, τα νεοπλασματικά κύτταρα αναστέλλουν τις προσπάθειες που κάνει το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Γενικά κάθε καρκινικός όγκος παράγει πολλές μορφές μη φυσιολογικών πρωτεϊνών, που διαδραματίζουν διαφορετικούς ρόλους κατά την ανάπτυξη του όγκου. Κάποιες επιτρέπουν τη γρήγορη αύξηση του καρκινικού όγκου, ενώ άλλες εξουδετερώνουν τις προσπάθειες που κάνει ο οργανισμός για να καταστρέψει τον θανατηφόρο εχθρό του.

Ο Αμερικανοί ερευνητές διαπιστώσαν ότι μία από αυτές τις πρωτεΐνες μεταβάλλει τον ρόλο των ανοσοκυττάρων T βοηθών, που στα πρώτα στάδια επωμίζονται το έργο καταστροφής των καρκινικών κυττάρων. Οταν έρθουν σε επαφή με την πρωτεΐνη, τα κύτταρα διαιρούνται και αποδυναμώνουν την αντικαρκινική ισχύ του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ποιος ο στόχος

Πώς ακριβώς γίνεται η μεταβολή δεν είναι επί του παρόντος γνωστό. Ωστόσο, ο δρ Τόμας Σπάις, που πραγματοποίησε την έρευνα, υποστήριζε ότι όταν ο όγκος αποκτήσει μέγεθος παράγει τεράστιες ποσότητες της πρωτεΐνης που καταλήγει στο αίμα και μεταβάλλει τόσο τη σύνθεση των ανοσοκυττάρων T στον οργανισμό του καρκινοπαθούς, που στην ουσία το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να αντιδράσει.

Αν κάποια στιγμή καταστεί δυνατό να παρεμποδίσουμε την παραγωγή της πρωτεΐνης, θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανοσοποιητική αντίδραση στη μάχη κατά του καρκίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή