Συνάντηση των «Εξι» για την ιρανική κρίση

Συνάντηση των «Εξι» για την ιρανική κρίση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Ενώ οι μεγάλες δυνάμεις αναζητούν κοινό έδαφος, στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν την Τεχεράνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, το Ιράν διεκδικεί το δικαίωμά του στη χρήση πυρηνικής τεχνολογίας, επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την επίμαχη διαδικασία εμπλουτισμού, ούτε να τη μεταφέρει εκτός συνόρων (εν προκειμένω, σε ρωσικό έδαφος).

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία) και η Γερμανία συναντώνται εκ νέου την Τετάρτη, στη Βιέννη, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες ενός πακέτου προτάσεων προς την Τεχεράνη, το οποίο ευελπιστούν ότι θα πείσει το Ιράν να εγκαταλείψει τα πυρηνικά του σχέδια. Η αυριανή συνάντηση αποτελεί συνέχεια εκείνης του Λονδίνου, την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία τα εμπλεκόμενα μέρη πέτυχαν άμβλυνση των υφιστάμενων διαφωνιών τους. Εφόσον (η συνάντηση της Τετάρτης) αποδώσει τα αναμενόμενα, οι υπουργοί Εξωτερικών των «έξι» θα δώσουν την οριστική έγκριση του πακέτου, την Πέμπτη, στην αυστριακή πρωτεύουσα. Στη συνέχεια, η ευρωπαϊκή «τρόικα» (Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) θα θέσει και επισήμως τις προτάσεις ενώπιον της Τεχεράνης, καλώντάς τη να δεχθεί ή να υποστεί τις συνέπειες.

Ανυποχώρητο το Ιράν

Από ιρανικής πλευράς, ωστόσο, δεν φαίνεται διάθεση αλλαγής στάσης. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουχέρ Μοτακί επανέλαβε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας του να κάνει χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας. Ερωτήματα εξάλλου προκαλεί η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Σαντάτ Χοσεϊνί ότι το Ιράν επιδίδεται σε έρευνα θερμοπυρηνικής σύντηξης, την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Γκ. Ελχάμ κατέστησε σαφές ότι η Τεχεράνη δεν έχει πρόθεση μεταφοράς της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος, ενώ δεν υπήρξε σημαντική εξέλιξη από την προχθεσινή επίσκεψη του Ιγκόρ Ιβανόφ, γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, στην Τεχεράνη και οι δύο πλευρές απλώς συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή