Το Πεντάγωνο πιέζει για νέο «έξυπνο» όπλο

Το Πεντάγωνο πιέζει για νέο «έξυπνο» όπλο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεντάγωνο ασκεί πιέσεις στο Κογκρέσο προκειμένου να εγκρίνει την ανάπτυξη ενός νέου όπλου, που θα δώσει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να πραγματοποιούν μη πυρηνικές επιθέσεις εναντίον μακρινών στόχων, μόλις μία ώρα μετά τον εντοπισμό τους. Το όπλο -μια μη πυρηνική εκδοχή του εκτοξευόμενου από υποβρύχια πυραύλου Trident-2- θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις εναντίον στρατοπέδων τρομοκρατών, εχθρικών πυραυλικών εγκαταστάσεων, αποθηκών όπλων μαζικής καταστροφής και άλλων δυνάμει απειλών, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Εάν αναπτυχθεί, θα είναι το μόνο μη πυρηνικό όπλο σχεδιασμένο για άμεσα πλήγματα εναντίον στόχων που απέχουν χιλιάδες μίλια και θα μπορούσε να διευρύνει τις επιλογές του προέδρου σε ό,τι αφορά τα προληπτικά πλήγματα. Ο στρατηγός Τζέιμς Κάρτραϊτ, επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε ότι το σύστημα θα ενισχύσει τη δυνατότητα του Πενταγώνου για προληπτική επίθεση με συμβατικά όπλα και «περιορισμό παράπλευρων απωλειών».

Επιθυμία του Πενταγώνου είναι να αναπτύξει το σύστημα μέσα σε μια διετία. Στο πρόγραμμα, ωστόσο, αντιδρούν πολλοί βουλευτές, οι οποίοι και προειδοποιούν ότι το εν λόγω σύστημα θα αυξήσει τις πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου από λάθος. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι πύραυλος Trident-2, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις επιθέσεις, αποτελεί ένα σύστημα που για καιρό χρησιμοποιήθηκε με πυρηνικό περιεχόμενο. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μπροστά στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της πολιτικής αποτροπής πυρηνικών επιθέσεων», εξήγησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Τζακ Ριντ, μέλος της αρμόδιος επιτροπής της Γερουσίας. Οι επιτροπές αρμόδιες για υποθέσεις εξοπλισμού τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή επιμένουν, θέλοντας να άρουν τις ανησυχίες, ότι η κυβέρνηση Μπους οφείλει να εκπονήσει σχέδιο ελαχιστοποίησης των κινδύνων, ώστε να διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου όπλου δεν θα παρερμηνευτεί ως έναρξη πυρηνικών επιθέσεων. Αλλοι επικριτές σημειώνουν ότι δεδομένης της ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Νότιο Κορέα, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες θα υπάρξει στόχος πέραν του πεδίου βολής των αμερικανικών αεροσκαφών είναι λίγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή