H συνταγματική συνθήκη διχάζει ακόμη τη Γαλλία

H συνταγματική συνθήκη διχάζει ακόμη τη Γαλλία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ενα έτος μετά την ηχηρή απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τους Γάλλους και στη συνέχεια από τους Ολλανδούς, ο γαλλικός λαός παραμένει διχασμένος ως προς την προοπτική θέσπισης πανευρωπαϊκού Συντάγματος, μολονότι τάσσεται υπέρ της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ενώ ευρύτερη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου φέρει την πλειονότητα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμφωνεί με τη θέσπιση ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ακόμη και στη Γαλλία, άλλωστε, αυξήθηκε αισθητά το ποσοστό των υποστηρικτών του Συντάγματος.

Ειδικότερα, δημοσκόπηση της εταιρείας TNS Sofres, που διεξήχθη μεταξύ 3.935 ατόμων ηλικίας άνω των 15 ετών από 27 Φεβρουαρίου μέχρι 23 Απριλίου, φέρει το 46% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του περσινού δημοψηφίσματος και το 47% δυσαρεστημένοι. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, όμως, το 82% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης και το 64% εκτιμά ότι η απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης από το γαλλικό λαό είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της θέσης της Γαλλίας στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία θεωρήθηκε ότι αντανακλούσε τις διαφωνίες των Γάλλων με την εσπευσμένη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας καθώς και το υπερβολικά φιλελεύθερο πνεύμα της Συνταγματικής Συνθήκης που προωθούσε τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και όχι λύσεις στα καθημερινά προβλήματα.

Παράλληλα, έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση καταδεικνύει ότι το 63% των πολιτών της τάσσεται υπέρ της θέσπισης ευρωπαϊκού Συντάγματος. Η ίδια δημοσκόπηση φέρει τους Γάλλους να υποστηρίζουν τη θέσπιση ευρωπαϊκού Συντάγματος σε ποσοστό 67%, κατά 7% περισσότεροι από πέρυσι, και τους Ολλανδούς σε ποσοστό 62%, κατά 9% περισσότεροι από πέρυσι. Ως προς τις προοπτικές υπερψήφισης της Συνταγματικής Συνθήκης σε τυχόν νέο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, υποστήριξε χθες ότι θα πρέπει να παρουσιασθεί στους ψηφοφόρους ένα απλουστευμένο Σύνταγμα προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή