Μόνη λύση ο Οδικός Χάρτης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Τουρκίας για την εφαρμογή του σχεδίου μονομερούς διευθέτησης των συνόρων της Δυτικής Οχθης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ κατέστησε χθες σαφές ενώπιον της Ισραηλινής ομολόγου του, Τζίπι Λίβνι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την επίλυση του Μεσανατολικού πλην του Οδικού Χάρτη και της διαπραγμάτευσης με τους Παλαιστινίους. Οσον αφορά το ζήτημα του Ιράν, ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε ότι η χώρα του τάσσεται κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και επεσήμανε ότι τα κράτη που έχουν υπογράψει τη σχετική συνθήκη είναι υποχρεωμένα να ενεργούν με διαφάνεια.

Παρά τις τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, η κ. Λίβνι χαρακτήρισε «άριστες» τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων και υποστήριξε ότι η πρόσφατη αντιπαράθεση αναφορικά με την προ διμήνου επίσκεψη εκπροσώπων της Χαμάς στην Αγκυρα αποτελεί «παρένθεση». Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και οι δύο χώρες θεωρούν ότι η Χαμάς οφείλει να αλλάξει, πλην όμως, διαφωνούν ως προς τις μεθόδους για την επίτευξη του στόχου. Επίσης, με συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, η κ. Λίβνι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει άμεσα οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, ώστε να μην αποκτήσει σύντομα πυρηνικά όπλα.

Επικίνδυνα φορτισμένη παρέμενε χθες η ατμόσφαιρα στα νότια σύνορα του Λιβάνου, μετά τις μάχες μεταξύ ανταρτών της Χεζμπολάχ και μονάδων του ισραηλινού στρατού, τις σφοδρότερες την τελευταία πενταετία. Παρά την προχθεσινή εκεχειρία που επετεύχθη με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, ο Εχούντ Ολμερτ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι «ιδιαίτερα σκληρή», εάν Χεζμπολάχ επαναλάβει τις επιθέσεις με ρουκέτες τύπου Κατσούγια. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Ολμερτ έκαναν λόγο περί «αισθητής παρουσίας» Ιρανών στρατιωτικών στο πλευρό της Χεζμπολάχ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουγιάντ Σινιόρα υποστήριξε ότι η αποχώρηση του Ισραήλ από τα αγροκτήματα της Σαάμπα αποτελεί μονόδρομο για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν δύο μαχητές της Χεζμπολάχ και τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Τέλος, η Χαμάς απέρριψε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ κάθε ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αναγνώριση του Ισραήλ «διότι ο παλαιστινιακός λαός δεν αναγνωρίζει το σιωνιστικό κράτος. Ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Χαμάς δεν φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία και κατηγόρησε τον Αμπάς για έλλειψη ρεαλισμού. Η χθεσινή σύλληψη της Χοάλα Χανίγια, κόρης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η οποία επεχείρησε να επισκεφτεί τον αρραβωνιαστικό της στις φυλακές επιδεικνύοντας ξένη ταυτότητα σίγουρα δεν βελτιώνει το κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή