Περισσότερη ακτινοβολία αλλά σε λιγότερο χρόνο

Περισσότερη ακτινοβολία αλλά σε λιγότερο χρόνο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Λιγότερες αλλά συχνότερες συνεδρίες για αντικαρκινική θεραπεία με ακτινοβολίες αποδεικνύονται εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό όπλο κατά του καρκίνου του μαστού όσο, δηλαδή, και η θεραπεία που προσφέρεται σήμερα, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Lancet oncology.

Λιγότερες συνεδρίες για ακτινοβολίες

Οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία για να παρεμποδίσουν την επανεμφάνιση της νόσου μετά την εκτομή του όγκου. Συνήθως η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 25 συνεδρίες σε διάστημα πέντε εβδομάδων.

Οπως, όμως, διαπιστώθηκε από μελέτη διάρκειας 10 ετών, η βραχύτερης διάρκειας θεραπευτική αγωγή (η οποία ολοκληρώθηκε με τη χορήγηση 13 αυξημένων δόσεων ακτινοβολίας) είχε εξίσου καλά αποτελέσματα με αυτά της «συμβατικής θεραπείας», ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία επιδείνωση των παρενεργειών.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής Τζον Γιάρνολντ, του Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Ερευνας που είναι μέλος και του Royal Marsden NHS Foundation Trust, είναι δυνατή η χορήγηση υψηλότερων δόσεων ακτινοβολίας σε λιγότερες καθημερινές συνεδρίες. Τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά. Το υψηλότερο ποσό ακτινοβολίας, εξάλλου, δεν προκαλεί την καταστροφή των υγιών ιστών της ασθενούς.

Πιο αποτελεσματική μέθοδος

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν οι Βρετανοί ερευνητές από τη συγκριτική μελέτη της θεραπείας με διαφορετικές δόσεις ακτινοβολίας σε 1.410 γυναίκες.

Μετά την παρακολούθηση της υγείας των ασθενών επί μία δεκαετία, οι ειδικοί κατέληξαν στο ότι η βραχεία θεραπεία με ακτινοβολίες είναι εξίσου αποτελεσματική με τη μακροχρόνια θεραπεία.

Ομως, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητο να περιμένουν για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων και άλλων κλινικών μελετών, οι οποίες πραγματοποιούνται ταυτόχρονα, για να καταλήξουν στο αν η συγκεντρωμένη θεραπεία είναι πιο αποδοτική ή όχι, μακροπρόθεσμα. H βραχύτερη θεραπεία με ακτινοβολίες σίγουρα είναι πιο άνετη και απλή για τους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να περικόψει τις δαπάνες για τα συστήματα υγείας.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

«Αν επαληθευθούν τα καλά αποτελέσματα και στις υπόλοιπες μελέτες ίσως θα πρέπει να ζητηθεί η μεταβολή του τρόπου χορήγησης του κύκλου ακτινοβολιών. H βραχύτερη θεραπεία θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, καθώς θα σημάνει λιγότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο», συμφωνεί και ο δρ Ουόκερ του Cancer Research UK.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή